Cestování s e-cigaretou: jak v letadle?

Cestování s e-cigaretou: jak v letadle?

Léto v plném proudu, hranice otevřené a dovolená zachráněná. Pro některé z nás to ale bude vůbec první dovolená s novým partnerem - elektronickou cigaretou. Jak si vše řádně zabalit, aby vaše cesta proběhla bez sebemenších komplikací? A může se v letadle vapovat? To se dozvíte v následujícím článku.

Kam e-cigaretu zabalit?

Svou elektronickou cigaretu si můžete zabalit do příručního zavazadla, které si s sebou berete přímo na palubu letadla. Pro jistotu se ale předem informujte u letecké společnosti o konkrétních pravidlech, která se mohou u přepravců lišit. Některé společnosti dokonce zakazují umístění e-cigarety do zavazadel, které budou uložena v nákladovém prostoru. Jedná se především o baterie a lithiové články, platí to také pro powerbanky a podobná elektronická zařízení. Další součásti, jako žhavící hlavy nebo samotné atomizéry, však mohou být uloženy do zavazadlového prostoru.

 

POZOR!

V případě, že personál letecké společnosti zjistí nesprávně zabalenou elektroniku, je cestující vyzván dostavit se ke svému zavazadlu, aby takový předmět vyndal a vzal jej na palubu. Jestliže to cestující nestihne, nebo se na výzvu nedostaví, hrozí mu, že zmešká odlet nebo bude posádkou letadla vyloučen z přepravy.

Proto doporučujeme si elektronickou cigaretu vždy zabalit do příručního zavazadla, nikoliv do kufru nebo jiného hlavního zavazadla, které by putovalo do zavazadlového prostoru. Je jednodušší si e-cigaretu vždy sbalit do batohu, než si u každé společnosti zjišťovat, jaká jsou pravidla. Navíc, když by došlo ke ztrátě vašeho kufru, neměli byste pak co vapovat v cílové destinaci. A to rozhodně nezní jako ideální start dovolené.

E-liquidy

Náplně do elektronických cigaret se řadí mezi tekutiny, které si můžete vzít s sebou na palubu letadla, avšak v maximálním objemu 100 ml. Není povoleno mít lahvičku o objemu 120 ml s náplní jen 100 ml. Všechna další balení musí být v zavazadle umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku o maximálním objemu 1 litr na osobu (společný objem pro všechny tekutiny). E-liquidy doporučujeme zabalit do extra plastového sáčku kvůli případnému vytečení.

Oblíbené náplně EDGE

Příprava e-cigarety na cestu

Pokud to vaše e-cigareta umožňuje, odšroubujte atomizér/clearomizér z baterie a vyprázdněte jej. V letadle totiž dochází ke změnám tlaku, což není pro naplněný atomizér dobré a snadno by tak mohlo dojít k protečení náplně. Vzhledem k tomu, že má atomizér skleněné tělo a manipulace se zavazadly často neprobíhá podle našich představ, není od věci si atomizér zabalit zvlášť, aby v případě rozbití skleněného těla nebyly střepy po celém zavazadle.

 

Samotné lithiové baterie, mody s integrovanou baterií, pen-style sady nebo pod systémy je potřeba uložit do příručního zavazadla, které budete mít s sebou na palubě letadla. E-cigarety typu pen a pod systémy je opět potřeba před zabalením vyprázdnit. Jestliže máte mod s vyměnitelnými bateriemi, vyndejte je a uložte do speciálních pouzder.

Používání e-cigarety v letadle

Pro ty, kteří si mysleli, že pořízením e-cigarety vyzrají na plošný zákaz kouření v letadlech, máme bohužel smutnou, až zdrcující zprávu. Používání elektronických cigaret na palubě letadla je taktéž zakázáno. Řada aerolinií trestá porušení zákazu pokutou až do výše 100 000 Kč. 

Přísný zákaz používání e-cigaret ale platí i na všech letištích. Na některých však můžeme využít tzv. kuřárny, ve kterých se smí kouřit klasické i elektronické cigarety. Jednou z mála výjimek je pražské letiště, které je zcela proti cigaretám, a proto zde takové místo nenajdete. Doporučujeme tak jako za starých dobrých časů dostat do těla potřebnou dávku nikotinu ještě před vstupem do prostor letiště. Pro delší lety je ideální použít nikotinovou sůl s vysokým obsahem nikotinu. Ta zajistí delší dobu uspokojení a vy nebudete mít takovou potřebu si po dobu letu zapálit.

 

Jak jsme již uvedli, všechny výše zmíněné informace jsou orientační a doporučujeme se informovat u konkrétní letecké společnosti na detaily přepravy elektronických cigaret a e-liquidů. Závěrem ještě nutno podotknout, že ne všude se elektronické cigarety a další alternativní způsoby kouření těší takové popularitě jako u nás. V některých zemích platí určitá omezení, jinde jsou e-cigarety dokonce zcela zakázané. Pozor je třeba dávat si především v Asii, Jižní Americe a na Blízkém Východě. Kde si svou e-cigaretu budete moci v klidu užít a kam s ní radši ani nejezdit, se můžete dočíst v našem příštím článku.

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce