Jak na PG a VG - nekonečné téma

Jak na PG a VG - nekonečné téma

Poměr PG a VG, to je, oč tu běží. Prophylenglykol a vegetable glycerin. Ne, nejsme na hodině chemie. Pro vapery jde o nekonečné téma, nekonečné dilema. Co z toho je víc, co je lepší a hlavně co je co? Na to se podíváme v následujících řádcích.

Kde se vzalo PG/VG

V první řadě je potřeba říct, že jde o látky, které tvoří e-liquidy, tedy náplně do elektronických cigaret. V nich najdeme také ještě vodu, aroma a případně nikotin. Víc věcí v běžných e-liquidech určitě nenajdete. 

U hotových e-liquidů je to jasné. Prostě se mrknete na krabičku nebo příbalový leták a hned víte, jaký poměr PG/VG v liquidu najdete. Nejčastěji je to 50/50, existují i další varianty, kde se poměr naklání k jedné či druhé látce.

Oblíbené náplně EDGE s poměrem PG/VG 50/50

Pokud si e-liquidy mícháte sami, jistě víte, že potřebujete bázi a příchuť, respektive pak ještě nikotinový booster. Kde se tedy na řadu dostane PG/VG? V bázi. Zakoupit můžete báze v různých poměrech PG/VG a podle toho se bude měnit požitek z vapování. Pokud si chcete míchání liquidů trochu ulehčit, mrkněte na naši Kalkulačku e-liquidu.

K čemu to je dobré

Prophylenglykol a vegetable glycerin se v e-liquidech nenachází náhodou. Jde o látky, které ovlivňují chuť a také hustotu dýmu, který po potáhnutí vydechnete. Ale nebojte, nejde o nějaké neznámé chemické sloučeniny, nýbrž o látky, které se běžně používají v potravinářském, farmaceutickém či kosmetickém průmyslu.

PG - prophylenglykol

PG je organická, bezbarvá a bezzápachová sloučenina, která vzniká z oxidu propylenu. Čím více PG najdete v e-liquidu, respektive bázi, tím sladší bude výsledná chuť e-liquidu. PG se již řadu let bezpečně používá jako zvlhčovadlo v zubních pastách či ústních vodách a také ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu.

VG - vegetable glycerin

Pokud se bavíme o VG, jde o kompletně přírodní sloučeninu, který se získává z rostlinných olejů (sójový, kokosový nebo například palmový). Rovněž se jedná o bezbarvou tekutinu s nasládlou chutí, která je bez zápachu. Přítomnost VG v e-liquidu ovlivňuje hustotu dýmu. Na triky s kouřem ideální. Ale pamatujte, čím více dýmu v e-liquidu, tím slabší chuť. Jde o to vychytat ideální poměr, aby vaše vapování stálo za to. Kromě e-liquidů se VG používá rovněž v kosmetice či potravinářském průmyslu. 

Chytrá tabulka pro zjednodušení

Pro přehled jsme pro vás zde připravili tabulku, která vám o poměrech PG/VG napoví, jak se vám bude s daným poměrem vapovat:

VG PG Výsledný efekt
70 % 30 % fajn chuť a zároveň slušná pára
50 % 50 % parádní chuť, menší hustota páry
80 % 20 % hustější pára na úkor chuti
30 % 70 % silná chuť na úkor hustoty páry

 

Na co byste neměli zapomenout

Nezapomeňte při výběru poměru PG VG či při míchání liquidů brát ohled na svou e-cigaretu. Liquidy s vyšším obsahem VG produkují hustější dým a ne každá e-cigareta je na to připravená. Pokud máte doma nějakou penstyle cigaretu pro styl potahování pusa-plíce (MTL), pak na dým jak z parníku raději zapomeňte. Vaše e-cigareta by to nemusela zvládnout. 

Chcete začít dělat triky z páry?

Pokud tedy chcete začít dělat triky z páry, pořiďte si nějaký jednodušší grip, který výkonnostně zvládne hustší liquidy (tedy s vyšším obsahem VG). 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce