Pusa plíce nebo vapování do plic? Jak vybrat e-cigaretu

Pusa plíce nebo vapování do plic? Jak vybrat e-cigaretu

Při výběru elektronické cigarety máte na rozdíl od klasické cigarety na výběr ze dvou způsobů potahování – pusa plíce nebo potahování do plic. Jaký je mezi nimi rozdíl, který je lepší a jak se v tomto ohledu liší samotné e-cigarety?

Potahování – to je, oč tu běží

Pusa plíce – MTL potahování

U klasických cigaret se setkáte pouze s potahováním pusa plíce, pro které se používá zkratka MTL (= anglicky Mouth To Lung). Nejprve potáhnete do úst a pak teprve do plic. Se způsobem potahování pusa plíce se setkáte rovněž u řady elektronických cigaret. V zásadě je tento způsob vhodný při přechodu z klasického kouření na vapování, protože ho kvůli šlukování jednoduše nejvíce připomíná. Jde tedy zejména o záležitost zvyku.

 

MTL (pusa plíce) potahování vám však neumožní vdechnout velké množství páry. Pokud byste to zkoušeli na sílu, mohlo by dojít k přesycení hlavy, prskání e-liquidu nebo jeho protékání. Záhrávali byste si tak s poškozením své e-cigarety.

Vapování do plic – DL potahování

Oproti tomu vapování přímo do plic, zkráceně DL (=anglicky Direct Lung) připomíná spíše potahování z vodní dýmky nebo třeba inhalátoru, kdy nejde o šlukování, ale skrze e-cigaretu se jakoby nadechnete. Při potahování do plic vzniká více páry, kterou vdechujete. Tento způsob se hodí například na tvorbu triků s párou. Potahování do plic bývá spojováno s větším zážitkem z vapování. K tomu je potřeba přizpůsobit i výběr e-cigarety.

 

Jak poznat e-cigaretu pro způsob vapování do plic nebo pusa plíce

Pokud se rozhodnete pro daný způsob potahování, musíte tomu přizpůsobit svůj výběr e-cigarety. V první řadě vám doporučujeme věnovat pozornost popisu produktu, kde najdete označení DL (vapování do plic) nebo MTL (pusa plíce). Můžete se setkat také s vaporizérem, který zvládne oba způsoby. To je ideální řešení pro začínající vapery, kteří ještě o způsobu potahování nejsou rozhodnuti a rádi by si vyzkoušeli obojí.

Jak se mezi sebou liší e-cigarety pro dané způsoby potahování? Pojďme si to podrobněji rozebrat.

Žhavící hlavy jako hlavní ukazatel

Hlavním ukazatelem způsobu potahování je žhavící hlava, respektive její odpor. Měřítkem může být hodnota 0,6 Ω. V případě odporu nižšího, než je tato hranice, je e-cigareta určena pro DL potahování (vapování do plic). Naopak v případě vyššího odporu můžete potahovat způsobem MTL (pusa plíce).

 

Kromě odporu musí být žhavící hlava připravena na odpovídající výkon. A to svou velikostí, počtem spirálek či velikostí přívodu náplně. 

Jak na nízkoodporové, tedy subohmové vapování? O tom se dočtete v našem článku.

Vapování do plic si žádá větší výkon

Nižší odpor u žhavící hlavy znamená, že potřebuje vyšší výkon pro zahřátí. Pro potahování do plic je potřeba výkonu minimálně 30 W a výše. Závisí také na druhu a tedy velikosti e-cigarety.

V souvislosti s tím je potřeba myslet rovněž na velikost kapacitu baterie, která vám napoví. Čím je potřeba vyššího výkonu, tím větší by měla baterie být. Zpravidla platí, že malé pen style e-cigarety jsou určené pro potahování pusa plíce, ale existují výjimky, které potvrzují pravidlo.

Náustek rovněž leccos napoví

Kromě dalších faktorů vám napoví také velikost náustku. Přímé vapování do plic si logicky žádá mnohem větší náustek pro dostatečné potáhnutí páry, než je tomu v případě potahování pusa plíce, kde potřebujete utažený potah jako v případě klasických cigaret. 

 

Při porovnání to můžete poznat na první pohled. Při špatně zvoleném náustku byste mohli svou e-cigaretu v krajních případech poškodit.

Pozor na výběr vhodných náplní

U vaporizérů, které jsou určené pro vapování rovnou do plic, nemusíte tak hledět na hustotu e-liquidů jako v případě způsobu pusa plíce. Ty mají totiž užší přívod e-liquidu, a tak doporučujeme používat řidší náplně. Samozřejmě se u DL vapování nabízí využít potenciál tvorby opravdu husté páry, takže můžete raději sáhnout po náplních s větším poměrem VG. O tom, jak postupovat při výběru e-liquidu, se dočtete v našem článku Jak vybrat náplň do e-cigarety.

Oblíbené náplně EDGE

Co je tedy lepší?

Jak vidíte, nelze jednoznačně určit, který způsob potahování je vyloženě lepší. Záleží na vašich osobních preferencích a také účelu vašeho vapování – jako alternativa oproti klasickému kouření, pro tvorbu husté páry apod. Věříme, že jsme vám minimálně pomohli ujasnit si výběr vhodné e-cigarety.

Ztrácíte se v pojmech o vapování? Přečtěte si náš slovník a buďte v obraze.

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce