Jak správně pečovat o elektronickou cigaretu

Jak správně pečovat o elektronickou cigaretu

Stejně jako u jakékoliv jiné elektroniky je i u elektronických cigaret důležitá údržba, abyste prodloužili životnost vašeho e-kámoše, jak jen to jde. V následujícím článku jsme shrnuli podstatné kroky údržby, bez kterých se žádný vaper neobjede.

Pravidelná údržba

Zanedbáním důležitých a hlavně pravidelných postupů údržby se vystavujete rizikům a problémům s funkčností vaší elektronické cigarety. Následující řádky vám tak mohou pomoci objasnit až 99 % příčin všech závad. Zaměříme se na podstatné tři kapitoly - správné čištění atomizéru, pravidelnou výměnu žhavící hlavy a kontrolu stavu baterie. Přidáme k tomu ale i důležité informace o dalších částech e-cigarety, které je potřeba pravidelně, byť jen okrajově kontrolovat a udržovat. Zkrátka veškerý servis, který si vaše e-cigareta za ten zápřah zaslouží.

Údržba atomizéru (clearomizéru)

Atomizér (clearomizér, echomizér apod.) je nezbytnou součástí elektronické cigarety. Slouží jako zásobník e-liquidu, ve kterém dochází k jeho odpařování a následné přeměně na dým vdechovaný do plic. Mít atomizér v dobré kondici je proto alfou omegou celého vapování. Základním pravidlem pro údržbu atomizéru je stálá vlhkost. To znamená, že byste měli mít vždy dostatečně doplněný kvalitní e-liquid, aby nehrozilo spálení žhavící hlavy. 

Základní údržba atomizéru by měla probíhat jednou týdně nebo při změně typu příchuti e-liquidu. Můžete se ale setkat i s doporučením pravidelné péče při každé výměně žhavící hlavy, tzn. jednou za 3-4 týdny. Pokud máte atomizér, který se dá celý rozebrat, měli byste vyčistit všechny části včetně těsnění. Horní tank, spodní základnu a sklo omyjte ve vlažné vodě a vysušte papírovým ubrouskem. Dávejte pozor, abyste při čištění nepoškodili těsnění, které se může kvůli mastnotě e-liquidu časem narušit. V případě clearomizéru jej doporučujeme jednou za čas propláchnout, aby se odstranily usazeniny starého e-liquidu. 

Oblíbené náplně EDGE

Doporučujeme: 

1) Při prvním plnění chvíli počkejte, než vata pořádně nasaje e-liquid. V opačném případě dochází k suchému přepalování, které má za následek nejen spálené pachutě, ale i připálení nebo spálení spirálky.

2) E-liquid dlouhodobě nedolévejte, přestože používáte pořád stejné náplně. Po několika plněních zbytek e-liquidu vylijte a clearomizér propláchněte teplou vodou. Vyvarujete se tak usazeninám a houstnutí liquidů, které zapříčiňuje špatnou funkci clearomizéru a tím je samozřejmě ovlivněna chuť i kvalita dýmu.

3) Pokud jste sváteční e-kuřák, nedoplňujte clearomizér na maximum. Uvnitř náplní po celou dobu dochází k reakcím se vzduchem, čímž dlouhodobě dochází k znehodnocení nebo až zkažení e-liquidu.

4) Dbejte na hygienu a alespoň jednou za čas, ideálně jednou za týden používaný clearomizér vyčistěte. Tento proces je velmi jednoduchý a nijak časově náročný.

Údržba žhavící hlavy

Samotnou žhavící hlavu není potřeba nijak zvlášť udržovat. A to z toho důvodu, že ji zkrátka a dobře musíte jednou za čas vyměnit. Žhavící hlava se skládá ze dvou základních částí, ze spirály a vaty. Žhavící spirála je vyrobená z kovu a při zahřátí, kdy dojde ke kontaktu s tekutinou (e-liquidem), se spirálka opotřebovává. Vata (nebo knot) obklopuje spirálku a nasává liquid. Pokud není dostatečně nasáklá, tak se velice rychle připálí. I z toho důvodu dojde většinou mnohem dřív k poškození a připálení vaty než k poškození spirálky. 

Na nutnost výměny žhavící hlavy upozorňuje více signálů: nižší produkce páry, bublání, protékání e-liquidu a spálené pachutě. Obecně se výměna žhavící hlavy doporučuje jednou za 3-4 týdny, samozřejmě v závislosti na výkon a vytíženost elektronické cigarety. Jak jsme již řekli, údržba hlavy je sice minimální, ale přesto ji můžete jednou za čas očistit suchým hadříkem nebo ubrouskem od případného usazeného e-liquidu.

V poslední době jsou velice oblíbené POD systémy, složené z baterie a cartridge, které se mění celé i s hlavou, takže jsou zcela bezúdržbové. Toto řešení je ideální pro ty, kteří se neradi zabývají či zdržují čištěním e-cigarety. 

Doporučujeme:

1) Pozor na první plnění liquidu! Stejně jako u clearomizéru totiž platí, že po prvním plnění je třeba pár minut počkat, než vata nasákne e-liquid. V opačném případě by mohlo dojít i ke spálení spirálky a poškození žhavící hlavy.

2) Udržujte hladinu e-liquidu v takovém množství, aby nedocházelo k pálení na sucho! Pokud je v clearomizéru málo liquidu, spirálka a vata nejsou dostatečně zásobené, v clearomizéru vzniká špatný tlak a dochází k pálení na prázdno, což snižuje životnost žhavící hlavy, ale i clearomizéru. 

3) Nekupujte nekvalitní liquidy z neověřených zdrojů. Pochybné náplně poznáte podle konzistence, mohou být hustší, tmavší a sladší. Tyto e-liquidy mají tendenci se připalovat na spirálku a tím zhoršit nejen funkci žhavící hlavy, ale také chuť, hustotu dýmu apod. 

4) Zamykejte baterie a vypínejte e-cigaretu, pokud ji odkládáte do kapsy nebo kabelky. V nezamknuté baterii může docházet k nechtěnému pálení na sucho.

Údržba baterie

Baterie patří v podstatě mezi bezúdržbové části elektronické cigarety. Časem ale může dojít k rapidnímu snížení výkonu, které může být způsobeno protečením e-liquidu skrz atomizér k závitu baterie. V tomto případě je nutné baterii odšroubovat a pečlivě ji očistit suchým hadříkem nebo kouskem vaty. Je vhodné baterie udržovat nabité a nenechávat je delší dobu ve vybitém stavu, protože se časem samy vybíjejí a mohlo by dojít k jejich poškození. 

Na údržbu by si také měli dát pozor majitelé gripů a modů s měnitelnou baterií. Baterie udržujte v čistotě a vždy je přepravujte v ochranném obalu, aby nedošlo k jejich poškození při přepravě. V žádném případě je nenoste v kapsách s klíči a nepoužívejte je, pokud mají poškozený ochranný obal nebo jsou jakýmkoliv způsobem zdeformované. 

Perfektní údržbou a péčí lze životnost baterií prodloužit, ale tak jako u každého spotřebního zboží i v tomto případě v důsledku používání časem baterie ztrácí svou kapacitu a je potřeba ji vyměnit za novou.

Doporučujeme:

1) Chovejte se k baterii šetrně, nedotahujte ji násilím, mohlo by dojít k jejímu trvalému poškození. Noste svou e-cigaretu v pouzdře pro e-cigarety, předejdete tak nejen poškození, poškrábání nebo jinému znehodnocení nejen baterie, ale celé elektronické cigarety.

2) Při prvním použití nabijte baterii na 100 %. Nenabíjejte baterii, pokud ještě nesvítí indikátor signalizující vybití. Nabíjením se snižuje životnost baterie. Zároveň ale nikdy nevybíjejte baterii do úplného vybití. 

3) Li-Ion baterie skladujte nabité na 70 - 90 % kapacity. Optimální podmínky pro skladování jsou při teplotě 0 - 25°C. Z důvodu samovybíjení, které se pohybuje mezi 1 až 3 % za měsíc, doporučujeme skladovanou baterii každých 6, maximálně 12 měsíců nabít na 50 % celkové kapacity.

4) Čas od času baterii odšroubujte a vytřete závity suchým ubrouskem od případného usazeného e-liquidu.

Další péče a údržba

Zvýšenou péči bychom měli věnovat hlavně náustku, který přichází dnes a denně do styku s mnoha vlivy, bakteriemi a v neposlední řadě i s našimi rty. Náustek stačí jednou denně sundat a opláchnout vlažnou vodou včetně vnitřní strany, kterou lze jednoduše vytřít srolovaným papírovým ubrouskem. V případě většího znečištění je možné náustek umýt tekutým mýdlem a nechat volně uschnout. Jednou za čas je vhodné jej vyměnit.

Zároveň je dobré dávat pozor, aby nečistoty nevnikly do nabíjecího USB portu. V opačném případě je možné, že se cigareta bude špatně nabíjet. Na pozoru by se měli mít i majitelé gripů a modů s měnitelnou baterií, u kterých je důležité udržovat čisté kontakty. V případě, že se šroubováním časem zanesou nečistotami, je stačí otřít papírovým ubrouskem. Při silném zanesení je možné použít různé přípravky na čištění kontaktů, ovšem s maximální opatrností.

Ani při té nejlepší péči vám ale nebude nic sloužit věčně. I elektronická cigareta je spotřební zboží, používáme ji po celý den a naopak ji velice často nedáme vůbec z ruky. Proto je potřeba se o e-cigaretu nejen starat, ale zároveň oplácet její totální nasazení i občasným odpočinkem. Nic se nemá přehánět.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce