Karotka: Vaping je pro mě forma relaxu i rutina

Karotka: Vaping je pro mě forma relaxu i rutina

Karotku možná znáte především díky jeho videorecenzím a dalšímu užitečnému vape obsahu na YouTube kanálu Vapetalk s Karotkou. Zajímá vás, jak se dostal k vapování, jaký vztah má ke kouření, k trikům, co by doporučoval začínajícím vaperům a jaký pro vás má fígl při míchání liquidů? Pak si přečtěte tento exkluzivní rozhovor.

Jak ses dostal k vapování? A jak je to dlouho?

Vapování spíše přišlo ke mně. Asi před 11 lety jsem měl možnost ochutnat e-cigaretu od známé mé známé. Tenkrát to byla nějaká klasická eGo-T s jablečnou náplní a hodně mi to připomínalo vodnici. Prostě jsem „kouřil” s ovocnou příchutí bez toho smradu okolo. Pak utekl nějaký čas a nastupoval jsem do nového ročníku školy, kdy jsem své přítelkyni slíbil, že od 1. září přestanu kouřit. To jsem dodržel a opravdu přestal, ale nové prostředí, noví lidé… znáte to, nervy pracovaly. Takže jakmile nás vypustili ze školy, skočil jsem do auta a jel si pro e-cigaretu. Oficiálně jsem tedy vydržel nekouřit asi tak 4 hodiny. :-D

Pamatuješ si, jaká byla tvoje první e-cigareta?

Byl to Nick. Taková ta imitace klasické cigarety, co vypadala stejně, svítil tomu „plamínek” a originální patrony vůbec nic nedělaly. Tak jsem si začal hned kupovat cartridge, které mě vyšly finančně snad stejně jako cigarety, ale vonělo to a mohl jsem kouřit kdekoliv. Dokonce jsem tenkrát vapoval na cigarety. Takže 10 potahů a šmitec. Což mi vydrželo do té doby, než jsem Nicka zahodil. Víte, on Nick byl super, ale když jste na koncertě, co má 5 hodin a Nick umře po první kapele? To je docela pitomé. Ale i tenkrát jsem to zvládl a vydržel. Pamatuji si, jak jsem sehnal na Aukru za šílené peníze dvě baterie Nick a myslel jsem si, jak mám vystaráno. Hm, to byl tak měsíc, než jsem si koupil první egošku, co měla USB nabíjení.

S jakým druhem e-cigaret vapuješ dnes nejraději?

Druhem? Zajímavá otázka. Nejraději používám dva druhy. Zaprvé nějaký motací tank (RTA) na MTL a ten mám na nějakém menším modu. Buď mechanika anebo jednobaterkový mod. Druhým druhem jsou moderním AIO, které se drze označují jako pody, ale reálně s tím nemají nic společného. Nejraději používám VooPoo Argus Air. V případech, že nemůžu moc vapovat a musím chodit na „kouřové”, tak rád používám pody se salt nikotinovým liquidem.

Co pro tebe vaping znamená? Vapuješ denně?

Vaping pro mě už od začátku znamenal náhradu tabákových cigaret. A to jak levnější, tak méně škodlivou. Záměrně nepíši zdravější, protože zdraví to nic nepřináší, jen mu to neškodí jako tabák. Nyní pro mě znamená formu relaxu a rutinu.

Ano, vapuji denně, jsem ten typ dudlíkáře, co snížil nikotin a je zvyklý vapovat tak nějak pořád. I přesto si ale rád udělám takové svátečnější vapování. Namotám si rda, kam si vyladím super build, najdu si nějakou americkou prémiovku a večer si k tomu naliju dobrý rum.

Vapování ti tedy pomohlo přestat kouřit. Jaký máš dnes vztah ke kouření?

Ano, pomohlo. A paradoxně to bylo v době, kdy většina zařízení stála za prd. Takže takové ty řeči „mě to neuspokojuje”, to je jen o vůli a o ničem jiném. Pokud člověk chce přestat/přejít, tak stačí chtít. Manželka teď dokonce přešla z 3 mg na nulku. Prostě jsem odjel na kamarádovu rozlučku se svobodou do Chorvatska a když jsem se vrátil, tak vapovala nulku. Vztah ke kouření nemám dnes v podstatě žádný. Jednou za dlouhý čas tabákovou cigaretu ochutnám, abych si to připomněl, ale to je vše. Osobně kuřáky nijak neodsuzuji, protože jsem jím sám byl a odsuzovat je by bylo pokrytecké. Ani nejsem ten typ vapera, co by hnedka řekl „zahoď ten smrad a kup si vapotronku”, to ne. Ale když mi kuřák řekne, že by s tím rád něco dělal, rád mu třeba přenechám nějaké zařízení z videa a náplň.

Děláš i nějaké triky nebo si pouze užíváš svůj vape?

Dělat triky a umět triky jsou dva rozdílné pojmy. :-D Takže dělám triky. Občas ve videu můžou diváci vidět dragona a zřídkakdy pak kroužky. Občas si doma pár kroužků udělám, když třeba uklízím, po bytě mi hraje hudba a mám rozjařenou náladu. :-D  Bohužel ale neumím správně natvarovat držku, i když mě to učili dva borci od Brna, co jsou fakt šikovní na triky. I tak jsou mé kroužky takové trochu postižené.

Máš raději hotové liquidy nebo si mícháš? Pokud mícháš, máš nějaký fígl?

Tím jak přišlo TPD, tak zmizela spousta dobrých liquidů a staly se z nich příchutě. Navíc naše vláda udělala velmi postiženou verzi TPD, takže ani nemůžeme mít short filly, což jsou vlastně větší nulkové liquidy. Stejně tak jsem třeba dříve miloval borůvku od Frutie a pak najednou změnili recepturu a už není taková. Všeobecně ale spíše míchám. Hotovky používám jen salt nikotinové liquidy do podů.

Co se týče fíglu, tak bych spíše rád vzkázal vaperům, aby nedali na doporučenou dobu ležení a prostě ochutnali. Ono je sice hezké, že pak se může chuť zlepšit, ale přijde mi až skoro úchylné čekat 30 dní na liquid. A pak co? Co když bude ležet dní 40? Liquid změní své skupenství a sexuální orientaci?

Ale pokud by chtěli dobu zrání/ležení zkrátit, tak doporučuji liquid zahřát (třeba na topení), dokud není řídký jako voda, pak hodně intenzivně promíchat, nechat vychladnout, pak opět ohřát a takhle dokola třeba 3x. Pomůže to. Ale bacha na moc vysokou teplotu, aby se vám nerozpustila lahvička, taky se mi to stalo, při ohřívání v mikrovlnce. :-D  Jo a určitě nenechávejte zrát liquidy v lednici, logicky se naopak doba zrání prodlužuje.

Máš nějakou nejoblíbenější chuť, ke které se vracíš?

Tak moje klasiky jsou mé vlastní výtvory, a to Pure Love V2 a Lemon Bomb. Recepty, co jsem si původně vytvořil pro sebe, přetvořené do legálně prodávaných příchutí shake and vape. Pak zbožňuji Black Hole od Antimatter, to jedu poslední dobou pořád. Příchutě/liquidy si ale kupuji minimálně - tím, jak hodně testuji, tak většinou spotřebovávám to, co jsem ochutnal ve videu.

Co bys doporučil začínajícím vaperům? Jak začít? Co si vybrat?

Prvně bych jim poradil, aby si promysleli, co vlastně chtějí. Aby to pak nevypadalo jak ženská - nevím co chci, ale chci to hned. :-D  Zda chtějí přestat kouřit, jak by zařízení mělo vypadat, jaký mají budget anebo jestli chtějí jen vapovat pro zábavu, dělat mraky, triky. Někdo toto možná odsuzuje, ale nikdo neodsuzuje kouření vodní dýmky, což je trochu pokrytecké, ne? Vždycky bude lepší, když si člověk udělá pár potahů z „ajdžastu”, než aby seděl u vodnice. Ale to jsem trochu odbočil.

Takže začátečník ví, co chce, ví, jak to má vypadat, a ví, kolik chce utratit. Co teď? Určitě bych mohl napsat, aby šel na můj kanál. Jenže tam je spousta obsahu a může to působit nepřehledně. Proto bych doporučil, aby třeba napsal do nějakého obchodu, co by mu doporučili, nebo aby mrknul na shopy, kdy některé mají e-cigarety rozdělené podle určení (začátečník, pokročilý apod.). Poté bych hledal recenze/testy na konkrétní produkty. Určitě mi může napsat na mém FB Vapetalk s Karotkou, kde mu rád poradím, co si pořídit.

Na závěr bych rád dodal, že na trhu je nyní obrovská nabídka velmi levných zařízení, které ale fungují skvěle. Reálně, pokud chce někdo zkusit vaping, stačí mu 2-3 stovky. Doba egošek za dvojku je dávno pryč. A i ta levná zařízení fungují a velmi dobře, jedno z nich mám pořád na stole u počítače.

Karotka a náplně EDGE

Ještě Karotku nesledujete? Napravte to. ;-)

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce