Není grip jako grip. Který vybrat?

Není grip jako grip. Který vybrat?

Nestačí vám elektronická cigareta? Žádný problém, pořiďte si grip. Ačkoliv se může na první pohled jevit jako vyšší dívčí, opak je pravdou. Přestože se oproti klasické e-cigaretě jedná o higher level, prozradíme vám jeho plusy a poradíme, jaký vybrat. Kdo miluje technické vychytávky, miluje gripy.

Co je to grip?

Předně si pojďme tuto technickou vymoženost představit. Grip (mod) je extra výkonný přístroj s robustnější konstrukcí, často ve vytuněném designu. Může se pochlubit 3x silnější baterií, než mají běžné elektronické cigarety, a proto jej není potřeba tak často nabíjet. Můžete si nastavit vyšší napětí a výkon, optimalizovat využití baterie a zároveň i regulovat teplotu páry. 

Zkrátka a dobře máte možnost si de facto vše nastavovat, jak se vám zlíbí. Díky tomu můžete prozkoumat odlišnost chutí při různém nastavení gripu a postupně tak najít způsob, který vám vyhovuje nejvíce. Gripy z hlediska možností a pokročilých funkcí umožňují hlubší proniknutí do tajů vapingu, což je staví na přední příčky v oblíbenosti.

Mechanický VS elektronický grip

Pokud nepatříte k nejzkušenějším vaperům a tápete, jaký je vlastně rozdíl mezi e-cigaretou a gripem, doporučujeme náš článek Jak vybrat e-cigaretu: Elektronická cigareta vs grip

Pokud ale už máte jasno, chcete si pořídit pořádný grip a jen váháte, jaký vybrat, připravili jsme pro vás srovnání základních typů. 

Mechanické mody jsou v podstatě tvořeny pouze jednoduchým tubusem (příp. krabičkou) s integrovanou nebo výměnnou baterií. Od elektronických gripů se liší tím, že neposkytují tolik možností. Ale už jen svým robustním vzhledem a nízkou pořizovací cenou jsou specialitkou, kterou ocení spíše příležitostní vapeři. Jejich součástí není žádná elektronika, která by hlídala odpor, nastavení výkonu atp. Mechanické gripy mají vlastní spínací mechaniku a je třeba pravidelně měnit baterie. Protože u nich nenajdete pojistku proti zkratu, je velmi důležité vkládat do nich pouze plně nabité baterie stejného typu. Je také potřeba dbát zvýšené opatrnosti, aby se ve žhavící hlavě DIY atomizéru spirálka nedotýkala ničeho jiného než základny. Protože tyto přístroje nemají displej ani žádnou kontrolku vybití, nízkou kapacitu baterií poznáte jen podle toho, že výkon přístroje celkově poklesne. 

V případě elektronických modů už jde o složitější elektronická zařízení, která se liší nejen variabilními možnostmi nastavení a pokročilými funkcemi, ale můžeme je zároveň rozdělit i na přístroje s integrovanou a vyměnitelnou baterií. U elektronických gripů s měnitelnou baterií si užijete stylový design a spoustu vymakaných funkcí. Tělo gripu má v sobě slot pro umístění baterie. Elektronický grip s vestavěnou baterií je sice o něco dražší špás, který ale rozhodně stojí za to. Dobíjení probíhá převážně přes integrovaný USB port. Funkce, tubus z oceli, možnosti nastavení napětí, ochrana proti přehřátí nebo detekce odporu - to zdaleka není kompletní výčet plusů.

 

Nastavení napětí (výkonu)

Zcela zásadní funkcí je nastavení napětí (výkonu). Většina gripů umožňuje nastavení voltů nebo wattů, tedy buď napětí nebo výkonu. K tomu však nejdříve musíte znát odpor žhavící hlavy (který se obvykle pohybuje od 0,15 do cca 3 ohm). Závisí tedy také na způsobu vapování, který preferujete (DL či MLT). Platí, že čím vyšší napětí (příp. výkon) nastavíte, tím rychleji se žhavící spirálka zahřívá a vyprodukuje více páry. Pokud však nastavíte špatné napětí, e-cigareta nebude správně fungovat (při příliš nízkém napětí získáte málo páry a hrozí, že vám atomizér začne protékat, při příliš vysokém napětí se zase může začít přepalovat liquid). Doporučené napětí (či výkon) ale obvykle bývá na každé žhavící hlavě uvedeno. 

V současnosti jsou k dostání mody s 30 W, ale třeba i s 200 W. Jaký výkon nastavíte, proto závisí na odporu spirálky. Na klasické šlukování se hodí např. výkon 33 W. Obecně doporučujeme pořídit si grip, který má výkon o něco vyšší než atomizér. Při koupi atomizéru s titanovými nebo niklovými spirálkami dbejte na to, aby mod, na který je budete šroubovat, disponoval funkcí tzv. Temperature Control mode se čtyřmi přednastavenými režimy (pro titan, nikl, nerez a manuální nastavení). U prvních tří režimů je výkon již pevně daný a doporučujeme nastavení režimů striktně dodržovat právě pro titanové a niklové spirálky.

Pár tipů na závěr

1. Pokud si chcete pořídit grip, ale patříte mezi začátečníky a nechcete si hlavu zatěžovat  vzájemnou kompatibilitou atomizéru a modu (příp. baterie), doporučujeme kupovat celé sady.

2. Při pořizování atomizéru na grip si ověřte nejen typ závitu, ale i šířku obou částí. Nejčastější průměr, který lze bez problémů nasadit na většinu elektronických i mechanických modů, je 22 mm. Setkat se ale můžete i s 25 mm. Takový typ však již může přes tělo gripu přesahovat, což není vhodné.

3. Jestliže si s výběrem toho nejlepšího gripu nevíte rady, určitě se vyplatí věnovat pozornost také uživatelským recenzím a fórům, která se elektronickým cigaretám věnují.

4. Přestože jsou gripy zpravidla dražší než klasické elektronické cigarety, ve slevě či akci lze mnohdy poměrně levně pořídit kvalitní model. 

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce