Příběhy bývalých kuřáků: Ze zapřísáhlé kuřačky k vapingu

Příběhy bývalých kuřáků: Ze zapřísáhlé kuřačky k vapingu

Jsme podobně jako britské studie přesvědčeni, že vapování je možný směr při cestě zbavení se zlozvyku kouření cigaret. Nyní vám budeme postupně přinášet příběhy obyčejných lidí, kteří měli jedno společné, a to kouření cigaret, kterého se postupně zbavili díky vapování. Podívejte se na první z nich, příběh jednatřicetileté Katky.

Jsem dlouholetá zapřísáhlá kuřačka. Tedy bývala jsem. A tím „zapřísáhlá” myslím opravdu zabejčená! Nikdy jsem nebyla příznivec náhražek, prostě pokud mám chuť na cigaretu, tak si chci dát cigaretu. Až je mi stydno, když si vzpomenu, jak jsem protáčela oči v sloup, kdykoliv někdo z mých známých přešel z klasických cigaret na elektronické nebo na zahřívaný tabák. Vždyť přece nikdo nemůže vědět, co to je zač a jestli to není mnohem škodlivější než tabák. 

Tak dlouho jsem odolávala vlivu okolí, ze zápachu zahřívaného tabáku se mi dělalo špatně a byla jsem si jistá, že mě tato má malá neřest nikdy neopustí. Po opravdu dlouhých letech kouření, doslova ve zdraví i v nemoci, přišel zánět dýchacích cest a ze dne na den mi začal vadit zápach a chuť cigaret. Až nesnesitelně. Měla jsem obrovskou chuť „si zapálit”, ale pokaždé, když jsem to udělala, tak jsem cigaretu ani nedokouřila. Vadila mi dlouhotrvající pachuť v ústech, vadilo mi, že se zápach dlouho drží v místnosti a ze dne na den jsem přešla na tolik nenáviděný zahřívaný tabák. Najednou jsem zjistila, že jde kouřit téměř bez toho zápachu a téměř kdekoliv. A to bylo osvobozující. 

Naopak velice skličující to bylo pro mou peněženku. Nejenže jsem oproti dřívějšku vykouřila asi dvojnásobek cigaret, ale zahřívaný tabák byl asi trojnásobně dražší. Z běžných cca 600 Kč za měsíc se moje výdaje za tento zlozvyk vyšplhaly k 3 000 Kč a to bylo z dlouhodobého hlediska velice nesympatické. Když jsem si postěžovala kolegovi v práci, jeho odpověď byla, že za své vapování dá maximálně 500 Kč měsíčně a to je veliký fajnšmekr. V tu chvíli si získal mou pozornost, já se vyptávala, až jsem se rozhodla jít do toho. 

A doslova mi to vyrazilo dech. Nejenže e-cigarety nejsou nijak složité, alespoň tedy ty pro začátečníky, ale zároveň si můžu regulovat množství nikotinu, což je super pro odbourání závislosti. Ale to hlavní? Ta cena? Liquid za 59 Kč mi vydržel dva měsíce! Takže moje výdaje za „kouření” přešly z 3 000 Kč měsíčně na necelých 30 Kč? To je sakra rozdíl! Jedinou a opravdu zanedbatelnou nevýhodou e-cigarety je spíše moje ritualita. E-cigareta nemá začátek a konec, můžete sice vapovat nepřetržitě, což je na druhou stranu obrovská výhoda oproti klasickému kouření. Ale chybí mi tam ten rituální moment „teď si zapálim”. Takže pro svou absolutní spokojenost prokládám vapování sem tam i zahřívaným tabákem, který mi dodá pocit, na který jsem zvyklá. 

Závěrem bych ráda zmínila to nejdůležitější a to je zdraví. Můžete ušetřit, kolik chcete, ale pokud vám to neušetří vaše zdraví, tak jsou peníze k ničemu. Spousta lidí v mém okolí tvrdí, že jim vapování pomohlo znovunalézt chuťové pohárky, že chuť je nyní intenzivnější a barvitější než v dobách, kdy kouřili. Já jsem s chutí nikdy neměla problém (smích), ale za to jsem se po opravdu dlouhých letech nadobro zbavila otravného kašle. Ranní tuberácké záchvaty jsou pryč, plíce mi nechrastí, jazyk nemá žlutý povlak, dokonce i prsty a nehty mají svou původní barvu. 

Jsem za tuto změnu opravdu vděčná a zároveň vím, že už to není ta „závislost” jako dřív. Když třeba sedím s přáteli a nemám po ruce e-cigaretu, nejsem tak nervózní jako dřív bez krabky na večer. To by nešlo. A dokonce i když mi někdo z okolí nabídne cigaretu, ani za nic si nevezmu. Ta obnova chuťových pohárků je totiž natolik intenzivní, že mi teď cigarety chutnají naprosto jinak než kdy předtím. Respektive absolutně nechutnají, díkybohu! Pokud v sobě máte aspoň trošku váhavosti, že byste s tím kouřením sekli, tak vám zcela upřímně radím, abyste ani neváhali. Je to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy mohla udělat a jsem ráda, že jsem se po těch dlouhých letech odhodlala pro takhle razantní změnu. Nelituju!

Katka

 

___________

Pozn.: Tento text je zcela autentický a nebyl nijak upraven. Článek nepodporuje kouření ani závislost na nikotinu. 

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce