Vapování napříč světadíly: Kde si dát pozor?

Vapování napříč světadíly: Kde si dát pozor?

V posledním článku jsme se věnovali problematice cestování s e-cigaretou. Jak vše zabalit, abyste splňovali veškerá přepravní nařízení a neměli na letišti sebemenší problém. Samotná pravidla přepravních společností jsou vám ale k ničemu, pokud neznáte zákony konkrétních zemí, do kterých cestujete. Takže pojďme na to.

Jiný kraj, jiný mrav. Pořekadlo, které neplatí jen na obecné vzorce chování, ale samozřejmě i na vapování a celkově používání elektronických cigaret. V mnoha zemích jsou různé regulace, které se často kromě prodeje týkají i samotného užívání e-cigaret. Pozor je třeba dávat si především v Asii, Jižní Americe a na Blízkém Východě. 

Máme pro vás seznam zemí, ve kterých byste mohli mít s vapováním přinejmenším problémy, v tom horším případě i definitivního smolíka. Tento seznam je ovšem pouze orientační a zákony, které vapování zakazují či omezují, se mohou celkem rychle měnit. Proto i v tomto případě doporučujeme se před cestou řádně informovat.

Oblíbené náplně EDGE

Země, kde je vapování omezené

U nás v Evropě je většina států sice celkem vaping-friendly, přesto si ale dejte pozor třeba v Belgii nebo Chorvatsku, kde je vapování zakázané ve všech veřejně přístupných prostorách a prostranstvích, dokonce včetně vapeshopů.

Pokud cestujete na Blízký východ, konkrétně do Saudské Arábie, počítejte se zákazem na velkém množství veřejných, kulturních a dalších prostranstvích. Zároveň je zde zakázán import, kromě malého množství pro vlastní potřebu. 

Zákaz importu je další regulace, která spojuje větší skupinu zemí, mezi něž patří třeba Lucembursko, Argentina, Brazílie, Kuvajt, Pákistán, Panama nebo Turecko. Trochu nejasná je pak situace v Austrálii a Indii, kde v některých státech a teritoriích platí různá omezení či úplný zákaz.

Země, kde je vapování zakázané

Z evropských států nemáme potvrzený žádný, kde by bylo vapování zakázané. Nejistá situace je ale třeba ve Vatikánu, kde doporučujeme se před cestou pořádně informovat. Přísnější zákony pak panují v oblasti Blízkého východu, kde je vapování zakázané v Bahrainu, Jordánsku, Kataru, Libanonu či Spojených Arabských Emirátech.

Pokud máte cestu do Střední či Jižní Ameriky, tak v Kolumbii, Mexiku, Nicaragui, Uruguayi nebo Venezuele se můžete s vapováním rovnou rozloučit. Podobná situace je třeba v africké Gambii. Co se týká Asie, i tady je celá řada zemí, kde je vapování úplně zakázané. Filipíny, Indonésie, Kambodža, Malajsie, Singapur, Taiwan, Thajsko nebo Turkmenistán, tady na vapování určitě zapomeňte. Kde informace o zákazu není zcela potvrzená, tak to je Severní Korea nebo Východní Timor.

Na seznamech a mapách se často mezi zeměmi, kde je vaping zakázán, objevuje i Mekka českých turistů, Egypt. Dle vyjádření egyptského velvyslanectví však zákony používání cigarety nijak neomezují, tzn. že je povolené. 

 

Ať už cestujete kamkoliv, vždycky je dobré předem zjistit aktuální situaci v konkrétní zemi. Kde a zda vůbec můžete vapovat, na jakých veřejných místech byste měli na vapování raději zapomenout, popřípadě jaké sankce vás při porušení zákazu či nařízení čekají a hlavně zda si vůbec můžete do dané lokality přivézt svůj arzenál. Dostatečná zásoba liquidů je totiž na dovolené to nejdůležitější, co si budeme povídat. 

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce