Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Těhotenství a vapování: Mohou těhotné ženy vapovat?

Těhotenství a vapování: Mohou těhotné ženy vapovat?

Kouření klasických cigaret u žen během těhotenství je takové veřejné tabu. Vidět těhotnou ženu kouřit není vůbec příjemný pocit. Navíc je toto jednání považováno za velmi nezodpovědné. Přesto se tak bohužel děje. Ale jak je to v případě vapování? Mohou těhotné ženy bez obav vapovat nebo by si měly raději nechat zajít chuť?

Nedělejte v těhotenství žádná radikální rozhodnutí

V případě, že žena dlouhodobě denně přijímá určité množství nikotinu, ať už při vapování nebo při klasickém kouření, lékaři nedoporučují v těhotenství přestat kouřit radikálně ze dne na den. Tělo by vzhledem k závislosti na nikotinu totiž utrpělo značný šok, což by mohlo mít negativní vliv samozřejmě i na plod. 

Samozřejmě ideální je zbavit se závislosti na nikotinu ještě předtím, než během těhotenství. Ale pokud se to nepodaří, měla by žena příjem nikotinu omezovat postupně.

Mohou tedy ženy vapovat během těhotenství?

O nikotinu je obecně známo, že může během těhotenství nenávratně poškodit plod. Nikotin samozřejmě škodí i lidem, kteří ho vapují. Proto by ženy během těhotenství neměly vapovat náplně s nikotinem a ideálně se mu vyhnout úplně. Případně omezovat postupně, jak jsme zmínili výše.

 

A co když žena kouří a chce během těhotenství přejít na elektronické cigarety? I toto je běžný jev. Podle lékařských studií je elektronická cigareta přibližně o 95 % méně škodlivá než klasické kouření, protože například při vapování nevznikají žádné škodlivé látky spalováním a podobně. V každém případě však přijímáte nikotin obdobně jako při kouření, který je silně návykový a zdraví škodlivý. I proto se rozhodně nejedná o ideální řešení. Někteří přesto mohou považovat vapování během těhotenství za přijatelnější variantu než kouření, ale opět se přikláníme k názoru, že by těhotné ženy neměly přijímat vůbec žádný nikotin ani jiné škodlivé látky.

A co beznikotinové náplně? Jsou vhodné během těhotenství?

Existují totiž náplně, které neobsahují vůbec žádný nikotin. E-liquidy bez nikotinu se tedy mohou nabízet jako vhodné řešení. V náplni se totiž dále nenachází další toxické látky, případně žádné škodlivé látky v množství, které by bylo zdraví nebezpečné. V tomto ohledu bychom mohli teoreticky považovat vapování beznikotinových náplní za neškodné. Zatím ale neexistuje studie, která by se zaměřila na vapování v těhotenství, proto by těhotné ženy raději neměly vapovat vůbec.

Beznikotinové náplně

Nabízí se tedy otázka, zda si raději během těhotenství vapování beznikotinových náplní neodpustit. Těch pár měsíců bez obláčků páry za minimalizování jakýchkoliv rizik ohrožení svého zdraví i zdraví nenarozeného dítěte za to rozhodně stojí. 

Může ženu v těhotenství ohrozit pasivní vapování?

Za zmínku stojí rovněž problematika pasivního vapování. V případě pasivního kouření klasických cigaret je jednoznačně prokázán negativní vliv na lidský organismus. Měli byste si tedy dávat pozor, když kolem vás někdo vapuje? Nemusíte. Pára vydechovaná při vapování není zdraví škodlivá, takže můžete být naprosto bez obav. 

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce