Cigarety a zahřívaný tabák opět zdraží

Cigarety a zahřívaný tabák opět zdraží

Pokud stále ještě máte ve svém okolí nějaké kuřáky, následující řádky jsou určené právě jim. Čeká je totiž další zdražování cigaret a skokově se zvednou i ceny zahřívaného tabáku. Vapování tedy dál zůstane nejlevnější dostupnou variantou a současný ekonomický rozdíl se naopak ještě prohloubí.

Zdražování cigaret a zahřívaného tabáku

Od letošního ledna se zvedla spotřební daň z cigaret a tabáku o 10 % a už o půl roku později jsme vás informovali o dalším plánu zdražování cigaret. Vláda si totiž neví rady s příjmy do státního rozpočtu a znovu se chce obrátit na zvyšování spotřebních daní, které by konkrétně u cigaret, doutníků a zahřívaného tabáku měly v letech 2021 až 2023 růst zhruba o 5 % ročně. Takový byl původní plán. 

Ministerstvo financí má ale aktuálně nejvíce políčeno na zahřívaný tabák, který chce zdanit skokově o 79 %. V praxi by takový razantní nárůst znamenal zdražení o 15 Kč za krabičku. To nadzvedlo ze židle nejen odborníky, kteří poukazují na menší škodlivost výrobků se zahřívaným tabákem, ale i zástupce podnikatelů, podle kterých jde o diskriminaci, protože ministerstvo s nikým takto razantní navýšení neprojednalo. 

Návrh je sice stále na stole, ale přinejmenším odporuje jak zdravému rozumu, tak i strategii České republiky v oblasti veřejného zdraví. Vláda se totiž zavázala přistupovat k návykovým látkám diferencovaně, to znamená nejvíce zdanit nejškodlivější výrobky, tedy v případě tabáku cigarety. Pokud by skokové navýšení prošlo, mohlo by mít navíc za následek rozšíření černého trhu a odvracení uživatelů méně škodlivého zahřívaného tabáku zpět k cigaretám.

Oblíbené náplně EDGE

Ekonomický rozdíl mezi kouřením a vapováním

Podrobné srovnání veškerých aktuálních výdajů za kouření i vapování najdete v našem minulém článku o ekonomických výhodách vapování. Pojďme si ale udělat srovnání dnů příštích, abychom věděli, co nás eventuálně čeká. 

Klasické cigarety

Pokud vezmeme v úvahu budoucí zdražení o 4 Kč na krabičku a běžného kuřáka, který kouří krabičku denně, tak měsíční náklady pak vycházejí na 3 000 Kč. Ročně se může útrata za klasické cigarety vyšplhat k 36 000 Kč.

Zahřívaný tabák

Kromě tabákových náplní zde musíme počítat s prvotní investicí do samotného elektronického zařízení, jehož cena se pohybuje mezi 500 - 1500 Kč. Pokud budeme brát v potaz podobnou spotřebu jako u klasických cigaret a budoucí eventuální cenu, která by se z aktuálních 110 Kč mohla vyšplhat na 125 Kč, měsíčně nás tato neřest vyjde na 3 750 Kč. Roční náklady 45 000 Kč už nevypadají vůbec hezky!

Elektronické cigarety

Náklady na vapování musíme samozřejmě rozebrat trochu důkladněji, ačkoliv narozdíl od klasických cigaret či zahřívaného tabáku zůstane cena stejná. Největším počátečním nákladem je samotné pořízení elektronické cigarety. Když budeme pro adekvátní posouzení brát reálný příklad začátečníka, kterému bývá doporučován model v cenovém rozmezí od 300 Kč do 1 000 Kč, zvolíme zlatou střední cestu, tj. 600 Kč. Dalšími náklady na provoz e-cigarety jsou žhavící hlavy a e-liquidy. Když vše sečteme, měsíčně nás vapování přijde na 710 Kč a ročně pak na 9 120 Kč.

Vysokovýkonné e-cigarety

Abychom ale byli objektivní, zařadíme do srovnávací tabulky i e-cigarety s vysokým výkonem, které jsou oblíbené zejména mezi zkušenými vapery či silnými kuřáky. Budeme počítat s průměrnou pořizovací cenou 1 500 Kč a vyššími náklady za žhavící hlavy a liquidy.

Měsíčně tedy utratíme 2 700 Kč, za rok je to potom 32 100 Kč.

Srovnání cen

  Denně Měsíčně Ročně
Klasické cigarety 100 Kč 3 000 Kč 36 000 Kč
Zahřívaný tabák 125 Kč 3 750 Kč 45 000 Kč
E-cigarety 24 Kč 710 Kč 9 120 Kč
Vysokovýkonné e-cigarety 90 Kč 2 700 Kč 32 100 Kč

 

Údaje v tabulce jsou čistě hypotetické a vycházejí ze zatím neschváleného návrhu. Přesto je z tabulky více než evidentní, že díky vapování můžou kuřáci skutečně ušetřit balík peněz. Co je ale samozřejmě důležitější než ekonomické výhody, tak to je zdravotní hledisko. Na našem blogu se dočtete, proč je podle studií vapování bezpečnější.

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce