Vapování a legislativa v České republice. Co se smí a co ne?

Vapování a legislativa v České republice. Co se smí a co ne?

Stát, potažmo Evropská unie se snaží o regulaci produktů obsahujících nikotin, elektronické cigarety a liquidy nevyjímaje. Česká legislativa v podstatě odráží tu evropskou. Jaká jsou vlastně pravidla v oblasti vapování, co se smí a co ne a na co byste si měli dát pozor?

Elektronické cigarety a tedy vapování patří mezi alternativy kouření klasických cigaret. Podle některých nezávislých studií je vapování ke zdraví šetrnější než kouření. Například výkonná agentura britského ministerstva zdravotnictví Public Health England v roce 2015 potvrdila, že elektronické cigarety a tedy vapování je přibližně o 95 % méně škodlivé než kouření cigaret.

Nadnárodní regulace

Česká republika se jako člen Evropské unie podílí na mezinárodní regulaci elektronických cigaret. Evropská unie přijala v roce 2014 směrnici o tabákových výrobcích, která se vztahuje i na elektronické cigarety. Směrnice stanovuje požadavky na kvalitu, bezpečnost a označování elektronických cigaret. Členské státy, včetně České republiky, mají povinnost tuto směrnici implementovat do svých vnitrostátních právních předpisů a zajistit její dodržování.

V roce 2017 byla v České republice zavedena nová legislativa, která upravuje prodej elektronických cigaret a jejího příslušenství. Hlavním cílem této regulace je především omezit přístup mladistvých k těmto výrobkům. Prodej elektronických cigaret je zakázán osobám mladším 18 let. Prodejci musí provádět kontrolu věku při prodeji těchto výrobků. V případě prodeji přes e-shop musí kupující nejprve potvrdit, že je starší 18 let a při doručení zkontroluje věk kurýr. 

Liquidy? Přísně střežené složení

Někteří mohou namítat, že se před lety objevily u některých lidí v USA v souvislosti s vapováním zdravotní potíže, které vedly až k úmrtí. Nutno dodat, že šlo o vapování podomácku vyrobených liquidů, tedy olejů s Vitaminem E s obsahem THC. U nás, tedy v České republice je legislativa co do liquidů velice přísná. Nejen že se hlídá jejich přesné složení, ale dokonce je povinnost kompletní složení uvádět na obalu. 

Navíc jedinou škodlivou látkou, kterou smí liquid obsahovat, je nikotin. Dalšími látkami jsou propylenglykol a vegetable glycerin a pak aroma, tedy příchuť. První dvě zmíněné látky se běžně využívají v potravinářském či farmaceutickém průmyslu. Legislativě podléhá i označení produktů a to jak u liquidů, tak u elektronických cigaret. 

V České republice najdeme hned několik výrobců liquidů. Například oblíbené liquidy Liqua nebo například Joyetech. Tuto firmu budete znát i především díky výrobě samotných elektronických cigaret. 

Maximální povolené množství liquidu v nikotinu je 20 mg na ml liquidu. Silnější liquidy na českém trhu nenajdete. Ono totiž platí, že silnější liquidy mohou způsobit nepříjemné škrábání v krku. Řešení tu ale je. Používá se tzv. nikotinová sůl, která na rozdíl od separovaného nikotinu umožňuje lepší vstřebání nikotinu bez škrábání. Pokud byste chtěli silnější liquid, můžete si ho sami namíchat. Opět ale pouze s přísad, které jsou pečlivě kontrolovány.   

Daně? Zatím ne

V tomto ohledu není Evropská unie jednotná. Stejně jako ostatní i spotřební daně se stát od státu liší a jejich výše závisí na jejich rozhodnutí. Zatímco jsou někde daně na likvidační úrovni, v České republice daň na elektronické cigarety či liquidy stanovena není. Problém je totiž její výše. Pokud by se stanovila moc vysoká, promítlo by se to samozřejmě do cen a e-cigarety by ztratily oproti klasickým cigaretám jednu z konkurenčních výhod. Pokud by naopak byla daň příliš nízká, byla by administrativa se zavedením a výběrem nákladnější, než by se na daních vybralo. A to by bylo pro stát neefektivní. Řešením je buď zavedením plošné daně na území celé EU nebo ponechání současného stavu, který je rozhodně efektivní. 

Kde smíte vapovat

Vapování na veřejnosti se také týká regulace. Už dávno nemůžete vapovat, kde se vám zachce. Na rozdíl od jiných zemích je vapování povoleno v restauracích. Tedy vyjma těch, které vapování sami zakazují. Vapovat jinak nesmíte ve všech veřejných budovách a jejich areálech, jako jsou školy, úřady, nemocnice a další instituce. Zpravidla se setkáte s informací u vstupu. 

Kde smíte vapovat

V případě restaurací je dobré se nejdříve zeptat a hlavně být ohleduplní k ostatním hostům. Jednorázová MTL e-cigareta je trochu něco jiného, než když tam pošlete ze svého gripu dým jak z parníku.

 

Elektronické cigarety považujeme za alternativu při odvykání kouření. Chtěli bychom zdůraznit, že v žádném případě nedoporučujeme začínat s vapováním nikotinových náplní u lidí, kteří nejsou závislí na nikotinu. Prodej elektronických cigaret a veškerého sortimentu s nimi spojených je možný od 18 let.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce