Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Co ovlivňuje sílu hitu při vapování?

Co ovlivňuje sílu hitu při vapování?

Hit jako současný fenomén vapování. Co to znamená a jak zvýšit či snížit sílu hitu? Podívali jsme se na kloub tomu, co ovlivňuje sílu hitu, jaké kolují fámy, mýty a co si o tom myslí zkušení vapeři. 

Co je hit?

V první řadě si pojďme vysvětlit pojem hit. Z anglického výrazu Throat Hit, který znamená “zásah do krku”, se zkratka HIT mezi vapery ustálila jako ono dloubnutí do plic při potáhnutí. Začínajícím vaperům může vyhovovat slabší HIT, těm zkušenějším spíše HIT většího kalibru. Pokud je ovšem příliš silný, můžeme se rozkašlat.

Co ovlivňuje sílu hitu?

Faktorů, které mají vliv na sílu hitu, je hned několik a mohou se ovlivňovat i navzájem. Předně je ovšem třeba zmínit, že hit je velice subjektivní záležitost. Každý vaper má odlišné vnímání i zkušenosti, takže nelze brát problematiku hitu jako jednosměrnou. 

Jaké jsou ale obecné faktory ovlivňující sílu hitu? Převážně množství nikotinu v liquidu, poměr PG/VG, výkon a příkon atomizéru/clearomizéru/cartomizéru, samotná konstrukce atomizéru a velikost odpařovacího prostoru, stav baterie elektronické cigarety a její nastavení, množství odparu a nasměrování, model elektronické cigarety a v neposlední řadě i zkušenosti vapera.

Dalším faktorem je samozřejmě způsob či styl vapování. Při MTL, což je označení pro styl vapování “pusa - plíce”, je potřeba větší obsah nikotinu v náplni než při možnosti DL “přímo do plic”, u které je naopak třeba volit nižší obsah nikotinu pro dosažení stejného hitu jako u MTL. Více o stylech potahování najdete v našem článku Pusa plíce nebo vapování do plic?.

Jak zvýšit či snížit sílu hitu?

Obecně lze zvýšit sílu hitu silnějším clearomizérem či atomizérem. To samé platí o výkonu či stavu baterie - pokud je baterie plně nabitá, hit bude silnější. A vliv může mít samozřejmě i e-liquid. Čím silnější a hustší je, tím více bude ovlivňovat intenzitu hitu.

Nejčastější mýty a fámy 

“Síla hitu je ovlivněná především vybraným e-liquidem.” Je to nesmyslný předsudek, nebo se na tom najde špetka pravdy? Toto tvrzení nemůžeme úplně vyloučit, ale jak už jsme si řekli, faktorů ovlivňujících intenzitu hitů je rozhodně více. 

Oblíbené náplně EDGE

Přesto hraje výběr e-liquidu důležitou roli v kvalitě a intenzitě hitu, ať už použijeme liquid hotový nebo po domácku vyrobený. Kupované e-liquidy byť od stejného výrobce a stejné příchutě mohou mít v jednotlivých dávkách nikotinu decentně odlišné složení. I tato zdánlivě nepatrná změna může mít výrazný vliv na sílu hitu. Pokud si e-liquidy mícháte doma, některá aromata mohou vaše plíce nakopnout více než jiná i v případě, že je v nich totožný obsah nikotinu, stejný poměr PG/VG a jsou používaná na stejném zařízení a při stejném výkonu. 

Ztrácíte se v pojmech vapování? Přečtěte si náš slovník vapování

Názory vaperů

I samotní vapeři vnímají sílu hitu jako velice subjektivní pocit. Vjemy se mění během ročních období a dokonce i během dne. Podle většiny hit může mít jinou sílu ráno a večer či před a po jídle. Je důležité hledat svůj optimální “kopanec” a najít rovnováhu, která vám bude vyhovovat.

Tip na závěr: jednoduchá zkouška je dát si čisté PG v 0, 10 a 20 mg a porovnat.

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce