Ekonomické výhody vapování: Jak ušetřit balík

Ekonomické výhody vapování: Jak ušetřit balík

Následující řádky věnujeme jak vaperům, kterým připomenou další z mnoha výhod vapování, tak ale i kuřákům. A to zejména těm, kteří stále ještě váhají, zda už náhodou nenadešel čas přestat kouřit. Ano, nadešel. Respektive včera bylo pozdě. Až si totiž přečtete, kolik tisíců až desetitisíců korun můžete ročně ušetřit přechodem z klasických cigaret na elektronické, zatočí se vám hlava.

Zdražování cigaret a tabáku

Předně několik faktů z aktuální reality. Od letošního ledna se zvedla spotřební daň z cigaret a tabáku o 10 % a vláda už má na stole plán dalšího zdražování cigaret. Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o 5 % ročně. Kuřáci se tak ještě nestihli vzpamatovat ze znatelného zdražování a už aby se připravovali na další. Nejlevnější krabička cigaret by totiž mohla do roku 2023 podražit ve srovnání s dneškem o 12 Kč na 112 Kč.

Od 20. 5. 2020 začal v Evropské unii navíc platit zákaz prodeje mentolových cigaret a dalších příchutí včetně prodeje ochucených kapslových cigaret. Zákaz se ale nevztahuje na zahřívaný tabák či mentolové příchutě náplní do elektronických cigaret. To už přesvědčilo celou řadu kuřáků přesedlat z klasických cigaret na ty elektronické. Až vám ale sdělíme, kolik tímto prvoligovým přestupem ročně ušetříte, můžete už teď přemýšlet, kam pojedete za ušetřené peníze na dovolenou (až budeme zase jednou smět vycestovat, víte jak). 

Ekonomický rozdíl mezi kouřením a vapováním

Klasické cigarety

Vezmeme-li v úvahu běžného kuřáka, který kouří jednu krabičku denně, utratí tak při dnešních cenách v průměru 95 Kč denně. Měsíční náklady pak vycházejí na 2 850 Kč a ročně se může útrata za klasické cigarety vyšplhat k 34 200 Kč.

Elektronické cigarety

Náklady na vapování musíme samozřejmě rozebrat trochu důkladněji. Největším počátečním nákladem je samotné pořízení elektronické cigarety, jejichž cena se pohybuje v různých relacích od 300 Kč až po 3 000 Kč a více. Když budeme pro adekvátní posouzení brát reálný příklad začátečníka, kterému bývá doporučován model v cenovém rozmezí od 300 Kč do 1 000 Kč, zvolíme zlatou střední cestu, tj. 600 Kč. Zároveň je to částka odpovídající cenové hladině modelu, u kterého vapeři nejčastěji zůstávají. 

Dalšími náklady na provoz e-cigarety jsou žhavící hlavy, které se běžně mění jednou za 1-3 týdny v závislosti na typu a stylu kouření. Vezmeme tedy průměrnou dobu 2 týdny a průměrnou cenu 85 Kč za kus. 

Posledním nákladem je samotný e-liquid, jehož ceny se běžně pohybují od 50 Kč do 100 Kč. Když převedeme klasickou krabičku cigaret na množství liquidu s totožnou hladinou nikotinu, vyjde nám průměrná dávka 2 ml na den. Nebudeme se držet při zemi a zvolíme vyšší cenu liquidu, kterému dávají začátečníci většinou přednost, tj. 90 Kč za 10 ml, a vyjde nám průměrný náklad 18 Kč na den. Měsíčně nás tedy vapování přijde na 710 Kč a ročně pak na 9 120 Kč.

Vysokovýkonné e-cigarety

Abychom ale byli objektivní, zařadíme do srovnávací tabulky i e-cigarety s vysokým výkonem, které jsou oblíbené zejména mezi zkušenými vapery či silnými kuřáky. Základní pořizovací cena takovéto elektronické cigarety se pohybuje nejčastěji v cenovém rozmezí od 500 Kč po 3 000 Kč a více. Budeme tedy počítat s průměrnou cenou 1 500 Kč.

Průměrná doba pravidelné výměny žhavící hlavy se nijak zvlášť nemění od klasické e-cigarety. Rozdíl je v ceně, která se pohybuje kolem 300 Kč, ale jelikož jde o zkušené vapery, pro výpočet budeme počítat s cenou 450 Kč na měsíc.

I cena e-liquidu zůstává stejná, ale tito kuřáci vzhledem k vyšší spotřebě většinou tíhnou k levnějším variantám. Případně si liquid míchají sami. Vybereme tedy z rozmezí od 50 Kč do 100 Kč zlatou střední cestu 70 Kč za 10 ml, tj. 70 Kč na den. Měsíční náklady tedy dělají 2 700 Kč, za rok je to potom 32 100 Kč.

Oblíbené náplně EDGE

Zahřívaný tabák

A nesmíme opomenout ani další alternativní variantu, a tou je zařízení pro zahřívání tabáku, ve kterém se tabák nespaluje, nýbrž pouze zahřívá. I zde je potřeba počítat s prvotní investicí do samotného elektronického zařízení a nákupu tabákových náplní. Ceny zařízení se pohybují v rozmezí 500 Kč až 1500 Kč a prodávají se v tzv. starter-kitech spolu s prvním „kartonem“ tabákových náplní.

Náplně se prodávají stejně jako klasické cigarety v krabičce po 20 kusech a cena se pohybuje od 90 Kč do 150 Kč. Spotřeba je víceméně stejná jako u klasických cigaret, ale vzhledem k absenci klasického cigaretového zápachu může být samozřejmě i vyšší. Pro výpočet použijeme cenu zařízení 900 Kč a cenu náplní 115 Kč.

Tato varianta kouření tabáku je potenciálně méně škodlivá než tradiční cigareta, též spadá pod pravidelné zdražování řízené státem, ale dle našich výpočtů i osobních zkušeností je jednoznačně nejdražší. Měsíčně nás totiž vyjde na 3 450 Kč, přičemž roční náklady 42 300 Kč nám pomalu rozplynou sen o prvotřídním all-inclusive v Karibiku..

Co Denně Měsíčně Ročně
Vapování 24 Kč 710 Kč 9 120 Kč
E-cigarety s vysokým výkonem 90 Kč 2 700 Kč 32 100 Kč
Klasické cigarety 95 Kč 2 850 Kč 34 200 Kč
Zahřívaný tabák 115 K4 3 450 Kč 42 300 Kč

 

Z tabulky vyplývá, že díky vapování mohou kuřáci skutečně ušetřit balík peněz. Co je ale samozřejmě důležitější než ekonomické výhody, tak to je zdravotní hledisko. Na našem blogu se dočtete, co je podle studií bezpečnější.

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce