Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Konsolidační balíček schválen senátem. Co z toho plyne pro e-cigarety?

Konsolidační balíček schválen senátem. Co z toho plyne pro e-cigarety?

Senát schválil konsolidační balíček, který řeší změny v DPH, v daních, odvodech OSVČ, ale i dalších oblastech. Týká se to samozřejmě i elektronických cigaret a dalšího zboží „neřesti“. Vláda si od balíčku slibuje úsporu 97,7 miliardy korun v rozpočtu. Zbývá podpis prezidenta a balíček vstoupí v platnost. Co z toho plyne?

Zdanění zboží neřesti

Před nedávnem jsme vám představili konsolidační balíček a všechna jeho úskalí v samostatném článku Konsolidační balíček od vlády předpokládá zdražení liquidů až o dvojnásobek. Že daňové prázdniny pomalu končí, naznačuje schválení balíčku senátem. Co z toho plyne pro elektronické cigarety a liquidy?

„Jak zdanění e-cigaret, tak nikotinových sáčků bude brzy povinně zavedeno ve všech členských státech EU, tj. i v Česku. Současný návrh na zavedení nové spotřební daně z nikotinových sáčků a náplní do e-cigaret vychází z pracovní verze novely evropské tabákové směrnice, která bude předložena v brzké době,“ řekl za Ministerstvo financí Stefan Fous.

Pomalu, ale jistě

Pokud to schválí prezident, je to jisté. Jisté je také, že elektronické cigarety patří mezi položky, které se týká takzvané pomalé zdaňování. Konkrétně se bude jednat o čtyřletý růst zdanění. U e-cigaret, respektive u předplněných zařízení (jednorázovky, PODy atd.) a u e-liquidů půjde o 2,5 koruny na jeden ml náplně v prvním roce, o 5 korun na ml v následujícím roce, ve třetím roce o 7,5 koruny na ml a v posledním roce o 10 korun na ml náplně.

Co to znamená?

V prvním roce, kdy stát vybere 2,5 Kč na spotřební dani a 2,10 Kč na DPH půjde u 10mililitrových liquidů o zdražení 25 Kč na spotřební dani + 5,25 Kč DPH. To znamená, že se v prvním roce jen liquidy zdraží o 30 Kč. Například liquidy EDGE dnes stojí 79 Kč. Po zdražení v prvním roce vyskočí jejich cena na více než 109 Kč, což je zdražení o 38 %.

Pokud se podíváme na čtvrtý rok, kdy z jednoho mililitru liquidu chce stát vybírat 10 Kč na spotřební dani a 2,10 Kč na DPH. Pak se zdraží 10mililitrový liquid o 121 Kč.To je v případě zmíněných e-liquidů EDGE zdražení ze 79 Kč na rovných 200 Kč. Zdražení je v tomto případě víc než o 165 %. Pokud se bavíme o jednorázových e-cigaretách, tyby tímto způsobem podražily o 24,20 Kč kvůli 2ml náplni.

Zdražení se samozřejmě bude týkat i beznikotinových náplní.

 

___
Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-prehledne-dane-poplatky-odvody-senat-schvalil-konsolidacni-balicek-239474#utm_content=freshnews&utm_term=konsolida%C4%8Dn%C3%AD%20bal%C3%AD%C4%8Dek&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce