Vážení zákazníci omluvte prosím nedostupnost liquidů DEKANG do vyřešení technického problému. Děkujeme za pochopení.

close
  • Úvod
  • Blog
  • Aktuality
  • Konsolidační balíček od vlády předpokládá zdražení liquidů až o dvojnásobek

Konsolidační balíček od vlády předpokládá zdražení liquidů až o dvojnásobek

Konsolidační balíček od vlády předpokládá zdražení liquidů až o dvojnásobek

Vláda se snaží získat do rozpočtu každou korunu. Vymýšlí proto psí kusy a někdy zapomínají na to, jaký to bude mít dopad. Řeč je o nejnovějším konsolidačním balíčku, kvůli kterému by mohly vzrůst ceny náplní do elektronických cigaret aka liquidů do nesmyslných výší. Zdanění se také týká jednorázových e-cigaret s předvyplněným liquidem. Proti tomuto návrhu se vyjádřila Komora elektronického vapování, ale například i politická strana Piráti.

Argumenty vlády pro konsolidační balíček

Konsolidační balíček s navýšením či zavedením DPH na produkty „neřesti“ se týkají jak e-liquidů a jednorázovek, tak i dalších alternativ kouření, jako jsou nikotinové sáčky nebo zahřívací tabák. 

Hlavním argumentem ukončení daňových prázdnin pro tyto produkty je především přítok peněz do státního rozpočtu. Ministerstvo financí očekává výnos až 7 miliard korun ročně. Do této částky počítají také s vyššími daněmi za pivo a tvrdý alkohol. Podle vlády neméně důležitým faktorem je také zdravotní hledisko. Vláda si zvýšením cen slibuje odrazení mládeže od nákupu těchto produktů neřesti. 

Pomíjí ale důležitý fakt, že jak e-cigarety, tak například nikotinové sáčky slouží především jako méně škodlivá alternativa kouření cigaret. Ve chvíli, kdy se náklady na vapování dostanou na úroveň kouření, zmizí velmi důležitá konkurenční výhoda. Na jedné straně je především zdraví, což by měla být hlavní motivace pro přechod na méně škodlivou alternativu, ale co si budeme, lidé slyší především na tu finanční stránku věci

Jak zdražení může vypadat

Z jednoho mililitru liquidu chce stát vybírat 10 Kč na spotřební dani a 2,10 Kč na DPH. To je v případě 10mililitrových liquidů 100 Kč na spotřební dani a 21 Kč na DPH. To znamená 121 Kč jen na dani. Kde máme výrobní náklady a marži? Už teď se to zdá jako nesmysl. Jednorázové e-cigarety by tímto způsobem podražily o 24,20 Kč kvůli 2ml náplni.

Proti je Komora elektronického vapování a také piráti

Komora elektronického vapování souhlasí se zdaněním v této oblasti, nicméně bychom se dle jejich slov měli spíš inspirovat v ostatních zemích: „Nová daň musí být konkurenceschopná vůči okolním zemím. Místo 10 Kč za mililitr náplně se v Polsku platí 2,60 Kč. Na Slovensku a v Rakousku je tato daň nulová. Proto jako Komora elektronického vapování navrhujeme 2,50 Kč za mililitr.“ 

Své k tomu pověděli také Piráti prostřednictvím svého Twitteru: „Alternativy ke klasickým cigaretám, jako jsou e-cigarety a zahřívaný tabák, představují méně škodlivou volbu a mohou pomoci lidem postupně přejít na méně rizikové způsoby užívání tabáku. Skokovým zvýšením daní na tyto produkty bychom se dostali do rozporu s cílem snižovat zdravotní rizika a závislosti spojené s kouřením.“ Proti jsou podle všeho také lidovci, ale ti nepovažují vapování za méně škodlivou alternativu kouření. 

Twitter Pirátů

Co z toho plyne

Je málo pravděpodobné, že by se uživatelé e-cigaret či nikotinových sáčků vrátili ke kouření cigaret. Začnou ale hledat méně nákladné alternativy. Pokud opravdu dojde ke skokovému navýšení cen liquidů a dalších produktů, začnou se poohlížet například po zahraničních e-shopech. V porovnání se zahraničím budou u nás liquidy až 4x dražší. Proto by se vyplatilo objednávat ve větším množství například z Polska, Slovenska nebo Rakouska. „Podle našich propočtů přijde státní rozpočet o více než čtyři sta milionů korun ročně a až šest set prodejen s náplněmi zkrachuje,“ nechal se slyšet Antonín Berdych, předseda Komory elektronického vapování. 

Dalším potenciálním rizikem je chování kuřáků. Ti v případě řešení svého zlozvyku mohou s cílem ušetřit inklinovat k hledání neověřených a tedy potenciálně rizikových alternativ.

Nám tedy nezbývá než doufat, že balíček v této podobě parlamentem neprojde. 

___

Zdroje: 

  • https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pirati-jdou-proti-vyssimu-dph-na-e-cigarety-a-zahrivany-tabak-40437447
  • https://www.e15.cz/domaci/naplne-elektronickych-cigaret-zdrazi-na-vice-nez-dvojnasobek-vlada-hleda-penize-do-rozpoctu-1399075

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce