Není POD jako POD. Je lepší uzavřený nebo otevřený POD systém?

Není POD jako POD. Je lepší uzavřený nebo otevřený POD systém?

POD či POD, to je, oč tu běží. Jak jste jistě zjistili, existuje celá řada POD systémů. Ale obecně je rozdělujeme na otevřené a uzavřené POD systémy. Jaký je mezi nimi rozdíl? A který typ je lepší? Na to se podíváme v následujících řádcích.

Pro koho jsou POD systémy

POD systém je hned po jednorázových cigaretách, které jsou v současnosti na vzestupu, jedním z nejvhodnějších druhů e-cigaret pro začínající vapery aka končící kuřáky. Jsou totiž obecně velmi jednoduché na údržbu, praktické co do velikosti na úchop i přepravu a snadno se používají. Ne nadarmo tak patří do našeho výběru v článku 5 e-cigaret pro ty, co chtějí skoncovat s kouřením.

POD systém se skládá z těla baterie, které je možné nabíjet pomocí micro USB či USB-C kabelu. Kapacita baterie se liší dle výkonu samotného PODu, ale v zásadě vám každý POD vydrží minimálně celý den vapování. Další nedílnou součástí je tzv. cartridge, což je část, která obsahuje tank na liquid, kam se obvykle vejde 2 ml (můžete se setkat i s větší kapacitou). Cartridge rovněž obsahuje žhavící hlavu a také náustek. POD systémy jsou zpravidla určené pro MTL potahování, tedy pusa-plíce, což je obdobné jako při kouření cigaret.

Nespornou výhodou POD systémů oproti jiným druhům e-cigaret je výměna žhavící hlavy. Jakmile skončí její životnost, jednoduše vyměníte celou cartridge a máte vystaráno. Celkem pohoda, ne?

 

Uzavřené POD systémy

A teď k samotným druhům. Uzavřené POD systémy jsou ty, které obsahují cartridge s předvyplněným liquidem. Ten jakmile spotřebujete, jednoduše vyměníte cartridge za novou. Cartridge jsou v tomto případě jednorázové. To je co do údržby výrazné usnadnění a ocení to tedy všichni, kteří chtějí jen vapovat a neřešit údržbu.

Na druhou stranu mají uzavřené PODy řadu nevýhod. Jelikož při každém doplnění musíte měnit celou cartridge včetně žhavící hlavy, půjde pravděpodobně o nákladnější variantu. Také se budete muset spolehnout na portfolio příchutí, které výrobce vašeho PODu, potažmo cartridgí nabízí. To se samozřejmě týká i síly nikotinu. Musíte tak brát zrovna to, co je. 

Uzavřené POD systémy mají také zpravidla menší výkon a menší kapacitu baterie a tím pádem také jsou menší a praktičtější.

Otevřené POD systémy

Na druhou stranu otevřené POD systémy mají možnost doplňovat liquid do cartridge. Cartridge tak měníte až ve chvíli, kdy svou službu vypoví žhavící hlava. To vám dává obrovský prostor co do vapování liquidů dle libosti. Do cartridge můžete doplnil kupované liquidy – zde ale dejte pozor, aby poměr PG a VG odpovídal výkonu vašeho PODu. Stejně tak můžete doplňovat liquidy, které si sami namícháte. Můžete tak regulovat samozřejmě i množství nikotinu. A co víc, ještě u toho ušetříte.

Hlavní nevýhodou otevřených POD systémů oproti těm uzavřeným, je o něco náročnější údržba. Svůj POD musíte pravidelně čistit, nenechávat tam zbytky liquidu a pozorovat životnost žhavící hlavy. Ale abyste věděli jak na to, dali jsme do kupy článek Jak na údržbu POD systému.

Pak už je jen na vás, co je pro vás osobně výhodnější a podle toho si vybrat. V naší nabídce najdete celou řadu PODů, které stojí za to mít ve svém arzenálu zařízení. 

Co byste si z tohoto článku měli odnést

  • POD systémy jsou ideálním typem e-cigarety pro začátečníky, ale i pokročilé
  • POD systémy vynikají snadnou údržbou
  • POD systémy jsou zpravidla určeny pro MTL potahování
  • rozlišujeme 2 základní druhy – uzavřené PODy a otevřené PODy
  • uzavřené PODy jsou snazší na údržbu, ale mají řadu omezení (např. nelze doplnit liquid)
  • otevřené PODy lze doplňovat libovolnými liquidy, ale údržba je náročnější

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce