Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Nikotinová sůl vs separovaný nikotin: Co je lepší

Nikotinová sůl vs separovaný nikotin: Co je lepší

Není nikotin jako nikotin. Jen v případě elektronických cigaret, potažmo liquidů na něj narazíte ve dvou různých formách: tradičně jako separovaný nikotin nebo jako nikotinová sůl. V čem je rozdíl, co se pro koho hodí, jaké jsou výhody a je opravdu nikotinová sůl slaná? Pojďme si to trochu vyjasnit.

Nejprve pro pořádek: Co je to nikotin

Nikotin je přírodní látka, která se nachází v tabákových listech. Jedná se o alkaloid, tedy zásaditou látku, která se však v tabákových listech vyskytuje ve formě soli. Nikotin je znám pro své stimulační účinky, což potvrdila i řada studií. Nikotin dokáže:

  • posílit krátkodobou paměť
  • zlepšit soustředění
  • stimulovat tělo
  • docílit uvolnění

Na druhou stranu je třeba zmínit, že jde o vysoce návykovou látku, která je ve větším množství pro tělo toxická či dokonce v určitém množství i smrtelná. V případě e-cigaret je obsah nikotinu v liquidech přísně regulován, aby nedocházelo k otravě takového charakteru.

Separovaný nikotin v e-liquidech

Při výrobě liquidů do elektronických cigaret se nikotin z tabákových listů získává způsobem, kdy se oddělí od kyseliny. Je tedy v zásadité formě a říká se mu také volný nikotin (anglicky free base nicotine). Tento způsob se začal využívat zejména kvůli lepší vstřebatelnosti a odpařitelnosti. 

Jenže i nikotin v této podobě má svá úskalí, která všichni moc dobře známe. Škrábání v krku, nutkání kašlat a nepříjemný pocit. To při vapování přece nechcete. Děje se to v případě silnějších liquidů, kdy máte nároky na vyšší příjem nikotinu. Nezbývá vám pak nic jiného než častější potahování, ale s rizikem škrábání. Řešení přece existuje – nikotinová sůl.

Nikotinová sůl: Návrat do původní podoby

Vtip je v tom, že v tabákových listech se nikotin nachází ve formě soli. Když jej výrobci liquidů z tabákových listů získávají, oddělí jej od kyseliny. V roce 2015 provedla americká společnost PAX Labs výzkum, na základě kterého zjistila, že přidáním vhodné kyseliny vznikne stabilnější molekula nikotinu, která má oproti separovanému řadu příznivých vlastností. Přidáním kyseliny se u nikotinu vyrovná pH, což je definice pro sůl.

Ale nebojte, to nedělá z nikotinu slanou pochoutku. Jde pouze o chemické názvosloví, kdy látky s pH nižším než 7 (ze stupnice od 1 do 14) se nazývají kyseliny, od 7 výše jsou to zásady a pH přesně 7 jsou definované jako soli. Mimochodem i voda má neutrální pH a slaná je jen v moři. ;-)

K separovanému nikotinu se nejčastěji přidává kyselina benzoová, která se běžně využívá například v potravinářském průmyslu. Najdete ji jako konzervant v nápojích, hořčici, koření, těstech nebo v ovocných produktech. 

Výhody nikotinové soli

A teď proč se to celé dělá. Nikotinová sůl v liquidech představuje řadu výhod. Pojďme si ukázat ty nejzásadnější:

  • Neškrábe v krku – můžete potahovat, co hrdlo ráčí, aniž byste měli z krku struhadlo
  • Odpařuje se jak pára nad hrncem – nikotinová sůl zajišťuje lepší odpařování liquidu i za nízkých teplot u méně výkonných zařízení
  • Fakt to píše – nikotinová sůl je přirozenější forma, proto se rychleji a lépe vstřebává do těla a také se v těle déle udržuje. Výsledkem je větší požitek a účinnost srovnatelná s nikotinem v cigaretách
  • Šmakuje – vyrovnané pH zajišťuje lepší podání chuti liquidů
  • Jede to úsporně – se solí máte nižší spotřebu liquidu, protože máte dostatečný přísun nikotinu a nemáte tak potřebu být přisátí k vapu jak potápěč ke šnorchlu. Díky tomu šetříte i baterii ve svém zařízení. A to se co? Vyplatí

Komu doporučujeme nikotinovou sůl a komu nikoliv

Skvělou službu udělá těm, kteří přechází k vapingu z kouření cigaret. Jak jsme zmínili výše, nikotinový zážitek ze soli se podobá tomu z tabákových cigaret. Při potazích z klasických liquidů by mohli přecházející kuřáci trochu smutnit, že to nekope jak krátký startky. 

Dále je nikotinová sůl vhodná pro ty, co mají vyšší nároky co do příjmu nikotinu. Závislost na nikotinu se projevuje zejména vyšší tolerancí. Vaše tělo tak vyžaduje vyšší dávku, aby bylo uspokojeno. To se u klasických silnějších liquidů projevuje právě zmíněným škrábáním a kašláním. Pak se to hodí pro vapery se slabšími zařízeními co do výkonu a kapacity baterie. Nikotinová sůl je šetrnější k těmto zařízením, což ocení vaše baterie a žhavící hlava. 

Ale jako vše, i toto má své ale. Obecně není vhodné nikotinovou sůl využívat při nízkoodporovém vapování, kdy se uvolňuje velké množství páry. Ještě bychom to mohli více zobecnit, že to není úplně vhodné pro DL potahování. Díky většímu uvolňování nikotinu hrozí předávkování nikotinem, což nejsou úplně fresh stavy. 

A v jaké formě nikotinovou sůl můžete získat u nás na e-shopu? Buď si jednoduše pořídíte liquid, který nikotinovou sůl již obsahuje. To je to nejjednodušší a máte vyhráno. Nebo si pořídíte booster s nikotinovou solí, kterou do svého oblíbeného liquidu přikápnete. Anebo si to prostě celé namícháte sami jak Babica. Směle do toho.

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce