Vapování patří mezi nejúčinnější metody při odvykání kouření

Vapování patří mezi nejúčinnější metody při odvykání kouření

Nikotinové tablety, náplasti, žvýkačky, spreje, nikotinové sáčky… Alternativ pro odvykání kouření a zbavení se závislosti na nikotinu na trhu přibývá. Otázkou však je, která z nich je nejúčinnější? Poslední studie ukazuje, že vapování, tedy užívání elektronických cigaret vede na plné čáře.

Britská studie se zaměřila na alternativy kouření

Není divu, že studie Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy vznikla zrovna ve Velké Británii. Vapování zde totiž používají jako oficiální alternativu při odvykání kouření v odvykacích centrech a programech. A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Díky vapování je ve Velké Británii zhruba o 30 % méně kuřáků než dříve. Jistě hrají svou roli i další aspekty, ale nesporně se jedná o opravdový úspěch. Tak proč se pouštět do studií, když to funguje? 

Jednak každý má volbu vybrat si alternativu, která mu pomůže skoncovat s kouřením. A když už se jako závislý kuřák rozhodnete přestat, jistě budete chtít vědět, jakou šanci máte na úspěch i dle vybrané alternativy. 

A zároveň existuje mnoho odpůrců vapingu, kteří nejsou přesvědčeni o jeho pozitivních stránkách. Dokonce v USA zvažují i jejich zákaz a relativně tvrdá opatření. Třeba teď nedávno vyšel v platnost zákaz prodeje IQOSek. Jenže Amíci… Když do svého vapa místo liquidu nalijete nějakou po domácku vyrobenou směs z bůhvíčeho, o čem nemáte pomalu ani páru, může vám to v těle nadělat pěknou neplechu. Elektronické cigarety při normálním používání nejsou nebezpečné tak, jak někteří místní tvrdí. Nebezpeční jsou tito experimentátoři sami sobě. Je hrnek sám o sobě nebezpečný? Ne. K čemu slouží? K pití. Když do hrnečku místo pití nalijete ředidlo a vypijete ho, je to v pořádku? Není. Kam tím míříme? Když se věci budou používat tak, jak mají, nebudou vznikat dezinformace a nesmyslná hnutí.

Průběh a výsledky studie

Tým 13 lékařů, psychologů a dalších specialistů včele s Peterem Hájkem za podpory programu Health Technology Assessment Programu National Institute for Health Research (NIHR) a grantem od Cancer Research UK Prevention Trials Unit se po dobu 12 měsíců zaměřil na 886 kuřáků a porovnával účinnost užívání e-cigaret s porovnání s dalšími alternativami při odvykání kouření. 

Respondenti obdrželi různé alternativy pro odvykání kouření (spreje, náplasti, žvýkačky - případně jejich kombinaci) a ti další sadu s elektronickou cigaretou na tři měsíce. Cílem studie bylo dosáhnutí abstinence kuřáků po dobu jednoho roku. Léčba zahrnovala rovněž poradenství po dobu minimálně 4 týdnů. Při poslední návštěvě byli respondenti biochemicky testováni, zda opravdu abstinovali. Ti, co odmítli test nebo opustili studii, byli automaticky považovány za neabstinenty, tedy pokračující kuřáky. 

Z 886 účastníků se stalo 18 % abstinentů, kteří užívali elektronické cigarety, a 9,9 %, kteří užívali jinou alternativu, případně jejich kombinaci. 

Co z toho plyne?

Studie Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy neříká, že jiné alternativy pro odvykání kouření nejsou účinné, ale že je nyní vědecky dokázáno, že elektronické cigarety jsou tou nejúčinnější metodou, protože díky ní máte zhruba dvakrát větší šanci na úspěch než při výběru jiné alternativy.  

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

 

 

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce