Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Jak na množství nikotinu při vapování

Jak na množství nikotinu při vapování

To je jedna z otázek, kterou si na začátku klade většina vaperů - laiků. Jaké množství nikotinu zvolit, jak se liší obsah nikotinu v klasické a elektronické cigaretě nebo jak se postupně zbavovat závislosti na nikotinu? Přesně na tuhle problematiku jsme si důkladně posvítili.

Jaké množství nikotinu pro začátek zvolit?

Elektronická cigareta umožňuje navolit si pro vás optimální množství nikotinu v e-liquidu, to je její bezesporná výhoda. Na českém trhu můžete momentálně zakoupit e-liquidy, které obsahují od 0 do 20 mg nikotinu v 1 ml roztoku. Nejčastěji obsahují odstupňovaně 3, 6, 12 nebo 18 mg nikotinu. Na druhou stranu jsou ale čím dál oblíbenější liquidy čistě bez nikotinu, které vám můžou ve finální fázi „odvykačky” pomoci od závislosti. 

Oblíbené náplně EDGE

S elektronickou cigaretou můžete kouřit mnohem delší čas bez přestávek, a proto se snažte pomalu snižovat obsah nikotinu, který přijímáte. Pokud chcete nadobro upustit od klasických cigaret, zvolte si e-liquid, který nebude příliš silný, abyste se nevrátili ke zlozvyku, jehož se snažíte zbavit. Vezměme to tedy postupně.

0 mg - liquidy bez obsahu nikotinu (Nicotine Free) 

Ať už jste nekuřáci, ale milujete bohatou škálu chutí e-liquidů, nebo chcete obsah nikotinu zkrátka snížit, liquidy bez nikotinu jsou pro vás ta správná volba. Bývají velmi jemné v ústech a mají skutečně příjemnou chuť. Nečeká vás ani žádný intenzivní throat hit.

3 mg - liquidy s velmi malým množstvím nikotinu (Very Light Nicotine)

Skvělá volba pro lehké kuřáky, kteří chtějí v klidu přesedlat na elektronické cigarety. Tento obsah nikotinu je populární u velké skupiny vaperů. Throat hit je jen malý a vy si tak můžete užít zhruba 30 % síly klasické cigarety. 

6 mg - liquidy s malým množstvím nikotinu (Light Nicotine) / 12 mg - liquidy se středním množstvím nikotinu (Medium Nicotine)

Toto množství se dá přirovnat ke zhruba 60 % až 80 % běžné cigarety. Čeká vás ono příjemné dloubnutí do plic, přičemž bohatý throat hit nebude příliš silný.

18 mg - liquidy se silným obsahem nikotinu (Full Flavour Nicotine) 

Pokud jste běžný kuřák, pak je pro vás e-liquid s 18 mg nikotinu to pravé. Zážitek z něj bude srovnatelný s klasickou cigaretou, protože obsah nikotinu je podobný. Výrazný a plný throat hit je zaručen plus jako bonus nebude vaše zdraví ohroženo více než sedmi tisícovkami škodlivých chemikálií.

24 mg - liquidy s ultra silným obsahem nikotinu (Extra Strength Nicotine)

Tak tenhle brutál jsme si nechali na konec, protože vás čeká pořádně intenzivní throat hit! Obsah nikotinu odpovídá až 120 % běžné cigarety, tudíž je pro opravdu těžké kuřáky. Na českém trhu je k dostání slabší verze 20 mg.

Přepočet e-liquidu na cigarety

Průměrná cigareta obsahuje přibližně 8-10 mg nikotinu. Do těla kuřáka se však v průměru dostane „pouze“ 1 mg nikotinu na jednu vykouřenou cigaretu. Zbývající nikotin jednoduše shoří společně s cigaretovým tabákem. V podstatě je jedno, jaký druh cigaret kouříte, spíše je důležité, jakým způsobem konkrétní cigaretu vykouříte - kolikrát a jak hluboko cigaretový kouř potáhnete a také kolik cigaret jste schopni během dne vykouřit. Jednou vykouřenou cigaretou tedy přijímáte asi 10 % obsaženého nikotinu. 

V případě e-liquidu to je přibližně třetina. Obsah nikotinu, který je uváděn na obalu lahviček liquidu, je obsah nikotinu v 1 ml. Výzkumy ukázaly, že do páry vycházející z e-cigarety se dostane zhruba 45 % nikotinu z celkového obsahu kapaliny. Další ztráty jsou způsobeny tzv. exhalací, ne-pohlcením atd. Ve výsledku se k vaperovi dostane prostřednictvím páry cca 33 % nikotinu z celkového obsahu uvedeného na obalu lahvičky.

Jak vybrat konkrétní e-liquid?

Dostáváme se ke klíčové otázce, jaký e-liquid je konkrétně pro vás vhodný. Je důležité si uvědomit, jak často se k vapování dostanete, respektive kolik e-liquidu spotřebujete za den. Srovnáním s vykouřenými cigaretami lze usoudit, jaké množství nikotinu by měl obsahovat váš e-liquid. Nezapomeňte, že o spotřebě e-liquidu, a tedy i příjmu nikotinu rozhoduje také výkon vaší elektronické cigarety. Výkonnější zařízení dokáže za stejný čas odpařit více liquidu, a proto lze využít e-liquid s nižším obsahem nikotinu. 

Jednou z možností je třeba nikotinová sůl, která je při vapování mnohem efektivnější a dokáže se velmi přiblížit potahování klasické cigarety, aniž byste museli výrazně více vapovat. Eliminuje i škrábání v krku nebo potřebu kašlat. Jaké jsou její další výhody, se dozvíte v našem článku Nikotinová sůl a vapování.

Obecně doporučujeme zpočátku vyzkoušet spíše slabší e-liquidy a v případě, že vám nebudou stačit, přecházejte k silnějším. Opačný postup je v mnohých ohledech zbytečně riskantní. Zvolit optimální množství nikotinu nemusí být snadné, může to i zabrat nějaký ten čas. Na tom však není nic špatného, protože jakmile najdete ten pravý e-liquid, vapování se stane ještě větší zábavou. 

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce