Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Škodí vapování bez nikotinu?

Škodí vapování bez nikotinu?

O škodlivosti vapování se napsalo mnoho. Bohužel internetem i tištěnými médii kolují články o škodlivosti vapování, které se neopírají o žádné studie. Řídit se pocitem je fajn, ale fakta jsou fakta. A na ty se pojďme podívat. Škodí vapování elektronických cigaret s náplněmi bez nikotinu?

Vapování jako alternativa kouření

Vapování vlastně vzniklo jako alternativa kouření cigaret. Při kouření spolu s nikotinem do sebe člověk dostává celou řadu škodlivých a karcinogenních látek, které vznikají spalováním papíru a tabáku. V případě vapování jde o pro zdraví šetrnější variantu, protože stále se přitom užívá nikotin, který je silně návykový a zdraví škodlivý. Účinky nikotinu na lidský organicmus na našem blogu také rozebíráme, takže to necháme tam. 

Při vapování může uživatel regulovat přijímané množství nikotinu výběrem příslušných liquidů. Cílem je zbavit se závislosti na nikotinu úplně. V tomto případě však víme, že závislost nemusí být pouze fyzická, ale také psychická. Je možné, že se vám podaří odbourat závislost na nikotinu, ale prostě potřebujete mít ten ranní rituál nebo čas od času něco držet v ruce a potahovat. Na to jsou ideální beznikotinové liquidy. Můžete vesele vapovat a přitom do svého těla nedostávat žádný nikotin. 

Beznikotinové liquidy

O beznikotinových liquidech do elektronických cigaret jsme vám napsali mnoho v předchozím článku K čemu jsou beznikotinové liquidy. Jen ve stručnosti se k tomu vrátíme. Náplně bez nikotinu mají stejné složení jako ty klasické. Jen neobsahují nikotin. jsou tedy složeny z příchutě (aromata) a báze, která obsahuje různý poměr dvou látek PG (propylenglykol) a VG (vegetable glycerin). O těchto dvou látkách jsme také napsali mnohé a obě se běžně používají v kosmetickém nebo například v potravinářském průmyslu. Poměr těchto dvou látek ovlivňuje intenzitu chuti liquidu a dýmivost při vapování

Vapování bez nikotinu

Pojďme se nejdřív podívat na to, jak vapování funguje. Uvnitř elektronické cigarety se nachází žhavící hlava v různých podobách v závislosti na typu e-cigarety. Žhavící hlava obsahuje zpravidla nějakou spirálku, kolem které je omotaná vata. Vata se napustí liquidem a spirálka se (zpravidla po zmáčknutí tlačítka, ale někdy i automaticky) zahřeje. Tím dojde k odpaření liquidu z vaty, který následně vdechujete do plic (DL), případně nejdříve do úst a pak do plic (MTL). To podle způsobu potahování, které e-cigareta umožňuje. Bezprostředně po potažení vydechujete páru. A to je samozřejmě voda. Nehrozí tu tedy žádné riziko při pasivním vapování. 

Je tedy vapování bez nikotinu škodlivé? Ruku do ohně dáme pouze za pečlivě zkontrolované produkty, které splňují nejpřísnější normy, ať už se to týká samotných e-cigaret nebo liquidů. Cokoliv, co nesplňuje dané normy nebo je jakkoliv upraveno, jistě může být zdraví škodlivé.

Největším „průšvihem” vapování je vysušování sliznice. Při vapování obecně doporučujeme dostatečný pitný režim. Zvlášť pokud třeba intenzivně trénujete triky. Ale ve chvíli, kdy jste nachlazení nebo trpíte jakýmikoliv zdravotními komplikacemi související s ústní sliznicí, mohlo by vám vapování i bez nikotinu uškodit. Po tuto dobu raději nevapujte a počkejte na to, až budete kompletně zdraví. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • vapování vzniklo jako alternativa kouření
  • při vapování můžete příjem nikotinu regulovat
  • náplně bez nikotinu mají stejné složení jako ty klasické, akorát neobsahují nikotin
  • při vapování vydechujete páru
  • vapování vysušuje sliznici, doporučujeme dostatečný pitný režim
  • při potížích se sliznicí doporučujeme nevapovat

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce