6 důvodů, proč se vykašlat na cigarety a přejít k vapování

6 důvodů, proč se vykašlat na cigarety a přejít k vapování

Kouření cigaret bylo cool tak v 60. letech v USA, u nás pak v devadesátkách potom, co se nám otevřel svět. Jenže s novými informacemi víme, že každá cigareta je jakýsi pomyslný hřebík do rakve. A tak se hledají alternativy. Tou nejčastější je pak vapování, tedy kouření elektronických cigaret. Přečtěte si 6 důvodů, proč se vykašlat na cigarety a přejít k vapování.

Zdraví na prvním místě

Jasně, tahle problematika je trochu tenký led. Ale když už se dostanete na rozcestí, je třeba volit menší zlo. A celosvětové studie ukazují, že kouření cigaret je několikanásobně zdraví škodlivější než vapování. Pokud pomineme vysoce návykový a zdraví škodlivý nikotin, při kouření dochází ke spalování tabáku a cigaretového papírku, takže vdechujete spoustu šíleností. Nehledě na pasivní kouření, že tím obtěžujete zdraví lidí ve svém okolí. Při vapování vydechujete jen páru. A více méně jediné, co není nic moc, je, že vapování vysušuje ústní sliznici. Pak je na místě doplňovat tekutiny. 

Poznámka autora článku: Vzpomenu si na svého kámoše, se kterým jsem kdysi bydlel ve studentském bytě. Každé ráno se probouzel s tím, že si dá cigaretku. Bezprostředně poté přicházel tuberácký kašel, ze kterého se dělalo zle i mně. Po nějaké době borec přestal kouřit a přešel na vapo. A ejhle, kašel nikde. 

Doba zdražená

V posledních letech, kdy se po covidu zdálo, že nás už nic nemůže překvapit, přišla válka na Ukrajině a ruku v ruce s ní „doba zdražená”. Rostou ceny pohonných hmot, energií, potravin a samozřejmě cigaret. Kromě toho narůstá také inflace, což v podstatě znehodnocuje peníze. Abychom dokončili tohle makroekonomické okénko, kouření cigaret se vám prostě nevyplatí. 

Zatímco kouření cigaret vás vyjde měsíčně na několik tisíc, v případě vapování je to v řádu stovek. A to je opravdu silný argument. Srovnání cen jsme rozebírali už v článku Ekonomické výhody vapování: Jak ušetřit balík.

Smrad vs vůně

Když jdeš na rande a holka smrdí jak popelník, tak může z devítky klesnout třeba rovnou na trojku. To samý, když má chlapák cigaretový odér z úst i oblečení, jen tak taky nezaboduje. Kdežto když vapujete, voní to, jak sami chcete. Ovocně, mentolově nebo třeba jako cheesecake (čti chesekake). A to je silný argument.

Svoboda vs omezení

Zatímco kouřit se nedá skoro nikde, s vapováním je to o něco příznivější. Samozřejmě jde i o nějakou etiketu. Pokud produktujete obrovské množství páry (nízkoodporové vapování), je potřeba myslet na to, abyste tím neotravovali své okolí, například v restauraci v dopravních prostředcích a podobně. Na druhou stranu vapování umí být poměrně diskrétní, a tak si můžete své vapo vychutnat na místech, kde by vám to s cígem neprošlo.

Lepší regulace nikotinu

Zatímco u kouření můžete nikotin regulovat počtem cigaret, případně silou cigaret, které si koupíte. U vapování můžete ovládat příjem nikotinu mnohem citlivěji. Snadno se tak můžete zbavit závislosti na nikotinu postupným snižováním dávky. U vapování pak můžete zůstat jako u životního stylu, ale můžete vapovat beznikotinové náplně. A že jich je. 

Bordel vs pořádek

Zatímco po vykouření cigarety po vás zbyde nechutný vajgl, kterého se musíte nějak zbavit - ideálně do popelníku, nikoliv to cvrnkat, kam vás napadne. Tak u vapování je to v podstatě zero waste. Pokud tedy pomineme jednorázovky či výměnu žhavících hlav a dalších součástek při běžné údržbě. To hraje také pro vapo.

Co byste si z tohoto článku měli odnést

  • cigarety jsou zdraví škodlivější než vapování – dokládají nezávislé studie
  • při kouření si sáhnete daleko hlouběji do kapsy než při vapování – rozdílem jsou desetitisíce ročně
  • s cigaretami budete smrdět jak vágus, s e-cigaretami vonět dle oblíbené příchutě
  • kouřit se nedá skoro nikde, s vapováním je to snazší
  • při vapování máte lepší možnosti při regulaci příjmu nikotinu, snáze se tak zbavíte závislosti
  • po cigaretách po vás zbydou vajgly, zatímco vapování je tak trochu zero waste

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce