Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Vapování vs kouření. Co je bezpečnější?

Vapování vs kouření. Co je bezpečnější?

Někdo by mohl říct, že je na to nejednoznačná odpověď. Ale díky zahraničním studiím například Francouzské národní lékařské akademie nebo Britské královské lékařské akademie můžeme považovat vapování za bezpečnější než kouření. Proč? Na to se podíváme v našem článku.

Vapování je podle studií bezpečnější

V případě vapování na rozdíl od klasických cigaret nic nehoří, takže se také nic nepálí. Při vapování totiž vdechujete páru. V principu to funguje tak, že e-cigareta obsahuje nádrž (tank) na náplň (e-liquid). Náplň se nasaje do vaty (dříve knotu), po stisknutí tlačítka na e-cigaretě se pomocí baterie zahřeje spirálka, díky které se náplň z vaty vypaří a v tom momentě vy potahujete. 

Pára z e-cigaret tedy neobsahuje žádné škodlivé látky, které vznikají spalováním v klasické cigaretě. Nejškodlivější látka, kterou najdete v páře e-cigaret, se nazývá nitrosaminy. Oproti klasickým cigaretám jde o zanedbatelné množství, které je hluboko pod úrovní předepsaných limitů. Ani při dlouhodobém užívání e-cigaret se neprojevují žádné negativní účinky spojené s nitrosaminy obsažené v páře. Pokud jde o nikotin, který je silně návykový, při vapování můžete jeho příjem regulovat, aniž byste omezili samotné vapování. O tom ale také níže. 

Zpráva Public Health England z roku 2015 dokonce tvrdí, že e-cigarety jsou přibližně o 95 % méně škodlivé než klasické cigarety. Nutno podotknout, že za pět let od doby, kdy zpráva vznikla, šel vývoj elektronických cigaret značně kupředu. Rovněž díky přísným regulacím v Evropě (například oproti USA) vyplývá, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších alternativ kouření vůbec. 

 

Pojďme se ale podívat na konkrétní látky, které vdechujete při klasickém kouření a při vapování. Poté si můžete objektivně srovnat škodlivost vapování a kouření na váš organismus.

Látky, které vdechujete v cigaretovém kouři

  • nikotin (návykový, zdraví škodlivý)
  • dehet (škodlivý)
  • olovo (jedovaté)
  • kyanovodík (jedovatý)
  • arsen (škodlivý)
  • oxid uhelnatý (jedovatý)
  • amoniak (škodlivý)
  • nitrosaminy (škodlivý)
  • a další škodlivé látky

Většina těchto látek je vysoce zdraví škodlivých či dokonce jedovatých. 

Látky, které vdechujete při vapování

  • nitrosaminy (v zanedbatelném množství oproti cigaretě)
  • nikotin (návykový, zdraví škodlivý)
  • propylenglykol (neprokázána závadnost)
  • vegetable glycerin (neprokázána závadnost)
  • diethylglykol (neprokázána závadnost)
  • kyselina citronová (neprokázána závadnost)

Z těchto látek je zdraví škodlivý a návykový pouze nikotin, který však lze eliminovat až na 0 mg, kdežto jedna klasická tabáková cigareta obsahuje asi 9 mg nikotinu, a dále nitrosaminy. Jejich množství v e-cigaretě je oproti běžné cigaretě však zanedbatelný.

Vapování pomáhá v boji proti kouření

Například ve Velké Británii zhruba polovina kuřáků, kteří začali s vapováním, zcela zanechala kouření. 

Elektronické cigarety slouží jako alternativa při odvykání kouření. Ve Velké Británii pak jako oficiální alternativa. Mají mnohem větší účinnost než například nikotinové náplasti, žvýkačky nebo jiné prostředky. Vyplývá to ze studie Britské královské lékařské akademie. Důvod je prostý. Vapování vzdáleně připomíná kouření. Nemusíte se tak zbavovat svého zvyku, a přesto dokážete omezit užívání nikotinu na minimum. Dokonce existují náplně s nulovým obsahem nikotinu.

Beznikotinové náplně

A co naopak? Může vapování vést ke kouření cigaret?

Podle názorů odborníků nikoliv. Kritici e-cigaret varují, že při přílišném trendu vapování můžeme očekávat přesun ke klasickému kouření. Pro tuto hypotézu však chybí jakékoliv důkazy. 

Podle amerických studií spíše můžeme říct, že vapování a kouření si navzájem konkurují, než aby například vapování podporovalo stav, že kouření je normální. Spíše to funguje opačně, jak jsme uvedli výše. Vapování pomáhá redukovat počet kuřáků po celém světě.

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce