Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

FAQ: Vše, co vás zajímá o liquidech do e-cigaret

FAQ: Vše, co vás zajímá o liquidech do e-cigaret

Ať už jste ve světě vapingu nováčkem nebo ostříleným vaperem, jistě vás čas od času napadne nějaký dotaz. Nám se tu za celou dobu našeho fungování nakupila celá řada dotazů, ať už v mailech nebo na sociálních sítích. Samozřejmě vždycky si najdeme čas na odpověď a rádi poradíme. Ale proč si to nechávat pro sebe, když se na to samé mohou ptát i ostatní? Proto vám přinášíme první díl z naší série FAQ, tedy nejčastějších dotazů, tentokrát na téma liquidů.

Jaký je rozdíl mezi e-liquidem a bází?

E-liquid není jen kapalina, je to precizně vyvážená směs, která tvoří srdce vašeho vapování. Zatímco e-liquid představuje hotový produkt určený k použití v elektronické cigaretě, báze slouží jako základ pro vlastní míchání e-liquidů. Báze je kombinací propylenglykolu (PG) a glycerolu (VG), přičemž poměr těchto složek ovlivňuje konzistenci, chuť a produkci páry. PG nese lépe příchutě, zatímco VG je zodpovědné za větší množství výrazného kouře. Správný poměr PG/VG báze je klíčový pro optimální funkci vaší e-cigarety, protože nedochází k přepalování či protékání. Do báze se pří míchání liquidů následně přidává příchuť. Pokud je báze beznikotinová, můžete do ní přidat nikotinový booster či nikotinovou sůl.

Jaký je rozdíl mezi klasickým liquidem a liquidem s nikotinovou solí?

Při výrobě liquidů do elektronických cigaret se nikotin z tabákových listů získává oddělením od kyseliny, což vytváří tzv. volný nikotin (známý také jako free base nicotine). Tento způsob se začal používat kvůli lepší vstřebatelnosti a odpařitelnosti. Nicméně i volný nikotin může způsobovat nepříjemnosti, jako je škrábání v krku a nutkání kašlat, zejména při používání silnějších liquidů s vyšším obsahem nikotinu. Řešením pro tyto problémy je přechod na nikotinovou sůl.

V tabákových listech se nikotin nachází ve formě soli. Při získávání nikotinu výrobci liquidů oddělují nikotin od kyseliny. Americká společnost PAX Labs v roce 2015 provedla výzkum, který ukázal, že přidáním vhodné kyseliny vzniká stabilnější molekula nikotinu s výhodnými vlastnostmi. Tímto procesem se upravuje pH nikotinu, což jej přemění na sůl.

Nicméně, nikotinová sůl není doslovně solnou pochoutkou. Jde pouze o chemické označení, kde látky s pH nižším než 7 jsou označeny jako kyseliny, nad 7 jako zásady a přesně na 7 jako soli. Nejčastěji se k separovanému nikotinu přidává kyselina benzoová, která se používá i v potravinářském průmyslu jako konzervant. Více jsme rozepsali v článku Nikotinová sůl vs separovaný nikotin v liquidech

Nikotinová sůl

Jak poznat, že je čas na doplnění e-liquidu?

Signály pro doplnění e-liquidu se projevují snížením produkce páry nebo přestáním jejího vydávání. Doporučuje se nenechat náplň úplně vyčerpat, protože to může vést k přepalování knotu a poškození vašeho zařízení.

Jak doplnit e-liquid?

Každé zařízení má specifický postup doplňování e-liquidu, který je obvykle popsán v návodu k použití. Zpravidla se na zařízení nachází plnicí otvor, v některých případech je nutné odšroubovat žhavící hlavu. Dokonce některá zařízení nejsou plnitelná, například některé PODy. Tím pádem musíte pořídit novou cartridge, která obsahuje kromě liquidu také žhavicí hlavu. V případě nejistoty neváhejte konzultovat instrukce nebo se obrátit na odborníky – třeba na nás.

 

Jaký e-liquid je ten pravý?

Na trhu je dostupné množství e-liquidů různých značek a typů. Doporučujeme volit e-liquidy od renomovaných výrobců jako jsou Dekang, Liqua, EDGE, SYX nebo třeba Joyetech, kteří splňují nejpřísnější normy a certifikace. Tito výrobci nabízejí širokou škálu příchutí a hladin nikotinu, aby si každý mohl vybrat ten pravý e-liquid pro své potřeby.

Další variantou je míchání liquidů, díky kterému výrazně ušetříte oproti hotovým liquidům, a také si můžete namíchat originální příchuť, kterou ještě nikdo jiný neochutnal.

Co vlastně obsahuje e-liquid?

E-liquid je tekutina určená pro elektronické cigarety, která se po zahřátí mění na páru. Kromě základních složek, jako je propylenglykol a vegetable glycerin, obsahuje také potravinářské příchutě a případně nikotin. Díky tomu není jen alternativou k cigaretám, ale také přináší širokou škálu chutí a zážitků.

Důležitou složkou je zejména poměr látek PG a VG, který jsme vysvětlili výše. Zajímá vás cokoli dalšího z oblasti e-liquidů? Dejte nám vědět. Rádi to zakomponujeme do našeho článku. 

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce