Benefity vapování slouží veřejnosti jako argumenty proti vapování

Benefity vapování slouží veřejnosti jako argumenty proti vapování

Elektronické cigarety nepatří do rukou dětem. Tento výrok bereme jako naprostou samozřejmost. Jednak je prodej elektronických cigaret a jejich příslušenství povolen osobám starším 18 let a jednak je podstatou vapingu pomoct lidem zbavit se kouření. Vapování představuje celou řadu výhod oproti kouření. Těmito výhodami se ale nyní veřejnost ohrazuje proti vapování v souvislosti s dětmi a mladistvými. Co s tím?

Elektronické cigarety jsou dostupné

Není to ani tak klasický benefit elektronických cigaret jako takových, ale počítá se. Aby vapování mohlo pomoct lidem od zlozvyku kouření cigaret, je potřeba, aby byly elektronické cigarety k dostání na mnoha místech. Kromě e-shopů, kde si je můžete objednat z pohodlí svého domova, je najdete snad ve všech trafikách po celé republice. To je přece dobře. 

Jenže argumentem veřejnosti či zaujaté skupině lidí je, že jsou kvůli tomu dostupnější i dětem. To sice může být na první dobrou logické, ale prodej těchto produktů je povolen až od 18 let. Je povinností všech prodejců a v případě doručení z e-shopu dopravců a kurýrů ověřit věk kupujícího. Kromě morální stránky je strašákem zde i hrozba pokuty a dalších sankcí v případě nedodržení legislativy. 

Vapování nepatří do rukou dětemToto na vás vykoukne, když přijdete na vapemania.cz.

Lákavé příchutě

Kdyby vapování mělo nepříjemnou pachuť, jistě by se nestalo jednou z nejpopulárnějších alternativ kouření a všeobecně tabákových výrobků. U vapování máte na výběr kupovat hotové liquidy nebo si je sami míchat. I v případě kupovaných liquidů si můžete vybrat z obrovského množství příchutí od klasických tabákových, přes mentolové a ovocné až po originální a někdy i zvláštní příchutě. V případě míchání si dokonce můžete vytvořit svoje vlastní příchutě, které nikdo jiný nemá. Opět je to skvělá věc, jak ukázat rozmanitost této alternativy.

Jenže na straně druhé prý sladké a voňavé příchutě lákají děti a mladistvé. Zde je opět v první řadě na prodejcích, aby nedopustili prodej osobám mladším 18 let. 

Vapování nezanechá zápach

Jistě znáte ten nepříjemný odér, když se vrátí kuřák mezi lidi po cigaretové pauzičce. Nic příjemného. Je to cítit z oblečení, z rukou i z dechu. To při vapování nehrozí. Což je opět benefit, který bývalí kuřáci jistě ocení.

Na druhou stranu je tu zas protiargument, že právě kvůli tomu to můžou oproti kouření děti a mladiství mladší 18 let doma dobře maskovat. To je sice pravda, ale opět nás to vede na začátek. 

Vapování umožňuje regulaci nikotinu

Jde asi o jeden z nejdůležitějších benefitů vapování. Máte možnost pořídit náplně s různým množstvím nikotinu (případně si je dle potřeby namíchat). Můžete tak při odvykání závislosti na nikotinu množství postupně snižovat, až se ho kompletně zbavit a přechodnou dobu vapovat beznikotinové náplně. Nakonec s tím můžete přestat úplně. Vapování zde odvedlo svou práci. 

Protiargumentem je pak údajná neschopnost regulace nikotinu ze strany lidí mladších 18 let, kteří tak ve finále přijmou daleko více než v případě cigaret. To je ale z principu hloupost. Předávkovat nikotinem se můžete jakýmkoliv způsobem od kouření cigaret přes šňupací tabák až například po nikotinové sáčky. O předávkování nikotinem jsem už na našem blogu taky psali

Co s tím?

Z výše uvedeného vyplývá, že problém není v elektronických cigaretách, respektive v jejich (ne)výhodách, ale spíše v informovanosti. V tomto případě by mohla zafungovat především osvěta, například ve školách, ale i doma. Nedělat, že elektronické cigarety neexistují, ale vysvětlit jejich roli, klady, ale i zápory. V každém případě elektronické cigarety nepatří do rukou dětem ani mladistvým do 18 let. 

Elektronické cigarety považujeme za alternativu při odvykání kouření. Chtěli bychom zdůraznit, že v žádném případě nedoporučujeme začínat s vapováním nikotinových náplní u lidí, kteří nejsou závislí na nikotinu. Prodej elektronických cigaret a veškerého sortimentu s nimi spojených je možný od 18 let.

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce