E-cigarety jsou bezpečné. Potvrdila francouzská Národní lékařská akademie

E-cigarety jsou bezpečné. Potvrdila francouzská Národní lékařská akademie

V posledních dnech světem otřásla zpráva o epidemii poškození plic v USA po užívání e-cigaret. V tomto ohledu se nemáte čeho obávat, což potvrdila ve své tiskové zprávě francouzská Národní lékařská akademie. Důvodů je hned několik.

Epidemie poškození plic v USA

Přestože je epidemie související s vapováním v USA již na ústupu, vyvolala po celém světě jisté obavy. Americké centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) označilo epidemii zkratkou EVALI (E-cigarette or Vapping Associated Lung Injury), což znamená poškození plic spojené s e-cigaretami nebo vapováním. Celkem bylo na území nahlášeno 2 000 poškození plic a potvrzeno 50 úmrtí.

Tisková zpráva francouzské Národní lékařské akademie

Aby nedošlo k mylnému šíření informací, vydala francouzská Národní lékařská akademie (L’Académie nationale de médecine) tiskovou zprávu, ve které rozebírá problematiku epidemie poškození plic v USA v souvislosti s e-cigaretami. 

 

Podle akademie za problémem epidemie nestojí samotné e-cigarety, nýbrž jejich nevhodné užívání a nedostatečná regulace na americkém trhu. „Nezaměňujte předmět s jeho toxickým obsahem,“ zdůrazňuje ve svém stanovisku. Dále popisuje, že v případě přílišné nedůvěry v e-cigarety, či dokonce při navrácení ke klasickému kouření mohou být důsledky fatální. Kouření tabáku „zabije” přibližně polovinu svých uživatelů.

Epidemii tak nezapříčinily e-cigarety, ale jejich špatné užívání v souvislosti s nelegálními podomácku vyrobenými náplněmi, které mimo jiné obsahovaly výtažky marihuany a také acetát vitaminu E. Ten pravděpodobně stojí za poškozením plic postižených pacientů.

V Evropě je na rozdíl od USA přísnější regulace v oblasti elektronických cigaret. Kvalita e-cigaret i náplní a bází je tak o poznání vyšší. A tak není třeba obav z poškození plic, či dokonce obdobné epidemii jako v USA. Nemusíte se ani obávat při přípravě domácích e-liquidů, protože všechny náplně, báze i příchutě k jejich přípravě podléhají velmi přísnému testování.

Chystáte se od klasického kouření přejít k vapování? Do toho

Pokud patříte mezi kuřáky klasických cigaret a chystali jste se přejít k vapování, můžete tak bez obav o poškození plic učinit i nyní. Francouzská Národní lékařská akademie se k tomuto tématu vyjádřila již v roce 2015 ve své studii, kde potvrdila, že vapování je méně škodlivé než kouření. Na závěr akademie dodává, že díky vapování přestalo ve Francii kouřit přibližně 700 000 kuřáků.


 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

 

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce