Liquidy po expiraci. Můžete je vapovat bez obav?

Liquidy po expiraci. Můžete je vapovat bez obav?

Stejně jako kterékoliv jiné spotřební zboží i liquidy určené pro vapování v elektronických cigaretách podléhají regulím, takže je nutné uvádět jejich datum spotřeby. To je nejčastěji dva roky od data výroby. Je toto datum v něčem zásadní? A dají se vapovat liquidy po expiraci?

Jaká je životnost liquidů?

Čekáte nějakou přesnou dobu? Musíme vás zklamat. Výrobci uvádějí dva roky, což je informace založená na domněnkách vzhledem k vlastnostem propylenglykolu (PG) a rostlinného glycerinu (VG), které najdete v liquidech v různých poměrech. Přesná trvanlivost liquidu však známá není.

Také se říká, že čím přírodnější liquidy, tím kratší životnost budou mít. Naopak čím více chemických látek v liquidu najdete, tím spíše vám déle vydrží. Orientačně počítejte s těmi dvěma roky, ale životnost liquidu můžete sami výrazně ovlivnit. 

Co může ohrozit životnost liquidu

Pojďme se podívat na faktory, které ovlivňují nejen životnost, ale i kvalitu a chuť liquidu. Bavíme se zejména o skladování. Za ideální skladování liquidů považujeme umístit liquidy do chladu a temna. Pak máte jistotu, že vám vydrží co nejdéle – a tedy daleko déle, než je doba expirace uvedená na lahvičce. 

Co liquidům NEprospívá:

  • nechávat na slunci
  • nechávat na světle
  • nechávat ve vlhkém prostředí 
  • nechávat v teplém prostředí
  • nechávat lahvičku otevřenou

Blížící se expirace = výrazná sleva

My se expirace liquidů nebojíme, ale zároveň ji bereme v potaz. Jakmile se blíží expirace u liquidů, které máme na skladě, šoupneme ho do naší sekce Akční nabídky, kde na tyto produkty poskytujeme minimálně 50% slevu. A mít liquid za půlku je super. Poznáte je podle štítku “VÝPRODEJ EXPIRACE”. Ideálně je doporučujeme rovnou spotřebovat, ale jak říkáme, sami běžně vapujeme liquidy i po expiraci a pokud jsou skladovány dle doporučení, je všechno v naprostém pořádku.


Takhle vypadá akční nabídka liquidů s blížící se expirací

Jak poznat liquid, kterému odzvonilo?

Přesto se může stát, že doma objevíte liquid, který to má za sebou. Na vině bude pravděpodobně nevhodné skladování, případně výrazně dlouhá doba po expiraci. Jak takový liquid poznáte? Používejte své smysly a laický rozum. Jakmile má liquid výrazně jinou barvu, než by ve skutečnosti měl mít, je to první příznak. Druhým příznakem může být hustota. Pokud je liquid příliš řídký nebo naopak příliš hustý, než by měl dle poměru PG a VG být, nebo obsahuje nějaké usazeniny, raději ho zliquidujte. Poté vyzkoušejte svůj čich. Voní-li liquid svou vůní bez nějakých zápachů, můžete ho vyzkoušet vapovat. Poslední, co může být v nepořádku je chuť. V případě, že liquid chutná jinak, divně, málo, slabě nebo vůbec, pak to má za sebou. V opačném případě si ho v pohodě a klídku vychutnejte. 

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce