Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Proč liquid časem mění barvu a je to na škodu?

Proč liquid časem mění barvu a je to na škodu?

Znáte to, čas od času se objeví velká akce (jako třeba náš Black Friday) a vy si nakoupíte hromady a hromady liquidů do zásoby. Jenže je tak nějak nestíháte všechny spotřebovat. Zejména načaté liquidy tak časem mohou změnit barvu. Ale i zbývající liquid v tanku se vám může zabarvit. Co je toho příčinou? Je to špatně? Co byste měli dělat?

Co ovlivňuje barvu liquidu

Nutno podotknout, že ne všechny liquidy mají v základu stejnou barvu. Záleží především na jeho složení, ať už se bavíme o poměru PG a VG, obsahu nikotinu nebo například příchuti. Obecně platí, že ovocné příchutě nebo ty mentolové jsou spíše čiré a naopak tabákové nebo více sladké a husté, jako je čokoláda, jsou pak více dohněda. 

Barvu liquidu mohou v průběhu času ovlivnit také chemické reakce uvnitř lahvičky. Mezi ty nejčastější patří oxidace a karamelizace. Pojďme si ty pojmy trochu vysvětlit, abyste věděli, co se děje ve vašich lahvičkách.

Oxidace nikotinu v liquidu

Liquid vám může změnit barvu v lahvičce, ve které jste jej zakoupili, a to i ještě předtím, než jste ho stačili otevřít. Co za to může? Oxidace nikotinu. Nikotin má tendenci oxidovat vlivem světla, tepla nebo vzduchu. Ale nemějte obavy. Změna barvy liquidu oxidací nezpůsobuje znehodnocení liquidu, ani změnu chuti a ani změnu hustoty. Takže v případě této změny to nemusíte řešit. 

Pokud vás to ale trápí a chcete oxidaci nikotinu ve vašem liquidu předejít, víte, co máte dělat? Jednak můžete sáhnout po beznikotinových náplních. To jste ale určitě slyšet nechtěli. Stačí dodržovat vhodné skladování. Jak jsme uvedli výše, oxidaci ovlivňuje světlo, teplo a vzduch. Skladujte tak své liquidy ideálně v chladu a temnu a neotevírejte je, pokud si zrovna nechcete doplnit tank. 

Karamelizace liquidu

Karamelizaci máte rádi, když si děláte palačinky nebo karamelizovanou cibulku do šťavnatého hamburgeru. Ale pokud jde o liquidy, tato karamelizace zas až tak fesh není. Týká se to zejména liquidů, které obsahují větší poměr vegetable glycerolu, tedy VG. VG je přírodní látka s nasládlou chutí, která ovlivňuje hustotu páry při vapování. Liquidy, které obsahují více jak 80 % VG oproti PG jsou náchylnější. Takové liquidy navíc doporučujeme vapovat na silnějších zařízeních, tedy spíše na gripech, kde můžete nastavovat výkon. U slabších pen style e-cigaret nebo obecně u MTL zařízení by vám mohlo časem odejít. 

Liquidy s větším poměrem VG karamelizují zejména uvnitř žhavící hlavy kolem spirálky - nejčastěji v momentě, kdy se tam nachází velmi malé množství liquidu. Pokud byste si namíchali liquid ze 100% VG, pak vám může dokonce zčernat. Bohužel tento jev nepříznivě ovlivňuje chuť, která může být až hořká.

A jak tomu předejít? Ideálně byste měli svou e-cigaretu pravidelně čistit, aby v ní zbytečně nezůstávaly usazeniny. A když se tak stane, jediné řešení je opět čištění. 

A co liquidy po expiraci?

Asi takhle. Pokud to není nějaký archivní kousek z roku 2010, tak se toho nemusíte bát. Stejně jako u všeho ostatního, datum expirace je potřeba dodat na každou šarži/lahvičku primárně z legislativních důvodů. To, že vám projde liquid expirací, neznamená, že ho musíte vylít do záchodu. I nám se stane, že nestihneme vyprodat vše před expirací, z čehož můžete vytěžit. Protože liquidy s blížící se expirací vyprodáváme s obrovskými slevami. Najdete je se vším ostatním akčním zbožím přesně tady v sekci akční nabídky

 

PS: Nenabádáme a nepodporujeme kouření ani závislost na nikotinu. Pokud jste nekuřák, nezačínejte s tím.

 

zpět na výpis

Související produkty

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce