Ověření věku kupujícího před odesláním objednávky

Více info zde close

Nejčastější chyby při vapování

Nejčastější chyby při vapování

O tom, jak správně vapovat, se už popsaly spousty článků, webů, blogů a ve švech praskají i diskuzní fóra. Každý si ale na ten svůj optimální způsob musí přijít sám, tak se na tuto tematiku pojďme podívat z opačného konce, hezky od lesa.

Výběr nejlevnější e-cigarety a liquidu

Vezmeme to od začátku, protože základem je výběr vhodné a hlavně kvalitní e-cigarety a náplně. Vapování se může na první dobrou zdát jako drahý špás, ve skutečnosti je to ale investice, na které ve finále dlouhodobě ušetříte. 

Nejlevnější neznamená vždy zároveň to nejlepší. Při výběru e-cigarety byste se měli řídit klasickou pomůckou “poměr cena - výkon”. Pokud víte, co od vapování očekáváte, můžete se směle pustit do výběru složitějšího hardwaru. Přehledný návod ohledně výběru e-cigarety najdete tady.

To platí obecně i o liquidech. Častou začátečnickou chybou je nákup první náplně ve velkém množství. Současná nabídka e-liquidů je skutečně široká a pestrá, je lepší tedy zkoušet po menším množství a zjistit tak, co vám skutečně chutná a od jakého výrobce. Zkrátka najít si svého favorita.

Akční nabídka

Dalším faktorem je hustota e-liquidu, která zásadně ovlivňuje fungování elektronické cigarety, potažmo jejího clearomizéru. Pokud zvolíte příliš hustý e-liquid (vysoký poměr VG) v kombinaci s nevhodnými žhavícími hlavami, bude se špatně dostávat k vatě a ta se bude přepalovat. V opačném případě příliš řídký e-liquid (vysoký poměr PG) v kombinaci s nevhodnými žhavícími hlavami způsobí, že se jím spirálka příliš rychle prožhaví. Jak si tedy vybrat vhodný e-liquid? Jednoduchý manuál najdete na našem blogu.

Oblíbené náplně EDGE

Přílišné potahování

Čeho byste se měli hned na úvod vapování vyvarovat, je četné potahování. Netlačte na pilu! Je potřeba dávat pozor, abyste netahali rychleji, než se vata v hlavě stačí zásobovat e-liquidem. 

Přestože je každá hlava jiná a má jiné přívody e-liquidu, tak ale obecně platí, že bychom neměli e-cigaretu používat stejně jako klasickou cigaretu. U elektronických cigaret byste měli mezi jednotlivými potahy počkat alespoň 20 sekund. Jednak zabráníte bolesti hlavy a nehrozí ani přepálení žhavicích spirál. Celkově je vhodnější si párkrát potáhnout a pak nechat žhavící hlavě, resp. vatě pár minut, aby se opět dostatečně nasákla e-liquidem.

Malý tip: Ještě předtím, než se pustíte do vapování své nové e-cigarety, zakápněte liquidem nejen tank, ale také žhavící hlavu. Předejdete tak spálení vaty. 

Špatné držení e-cigarety

Elektronická cigareta má oproti klasické cigaretě i rozdílný způsob manipulace a držení, protože se jedná o zařízení s tekutou náplní. Ta musí být při kouření v kontaktu se žhavící hlavou, která má otvor pro přívod e-liquidu ve své spodní části. 

V případě, že je tank plný, na poloze e-cigarety v podstatě nezáleží. Ale jakmile máte clearomizér naplněn pouze z poloviny či méně, je optimální držet e-cigaretu ve svislé poloze či pod úhlem 45°. Pokud totiž nebudou přívody e-liquidu na žhavících hlavách dostatečně ponořeny, vata v hlavě se bude vysušovat a může snadno dojít k jejímu napálení.

Náustek

Významný vliv na fungování e-cigarety může mít i tato nenápadná a na první pohled nedůležitá součást. S příliš širokým náustkem natáhnete při potahu do žhavící hlavy příliš vzduchu a s tím i příliš mnoho liquidu. S několika takovými potahy se žhavící hlava velice snadno přesytí. To znamená, že vata v hlavě bude už plně nasáknutá, ale stále do ní bude proudit další liquid, který už nebude vata schopná absorbovat.

Joyetech eGo AIO náustek

V případě, že máte clearomizér se spodním přívodem vzduchu, může dojít k protékání liquidu. V případě, že máte clearomizér s horním přívodem vzduchu, s největší pravděpodobností dojde k bublání a prskání. Jakmile dojde k přesycení hlavy, je potřeba dostat přebytečný liquid ven.

 

Zbytky e-liquidu v cigaretě

Často se snažíme z clearomizéru dostat i tu poslední kapku liquidu, než si znovu doplníme. Tím ale opět jenom zvyšujeme šanci napálení vaty a v podstatě ji tímto způsob rychleji opotřebíme.

Druhou roli hraje tlak uvnitř clearomizéru. Čím méně je liquidu uvnitř clearomizéru, tím hůře se může dostávat do žhavící hlavy a tím se také prodlužuje doba, než se vata opět nasákne na dostatečnou úroveň, aby nedošlo k přepálení.

Safety first: hlídejte si technický stav

Elektronické cigarety mají různou konstrukci a různá specifika, která často vyžadují i nepatrně odlišný způsob používání. Pravidelně kontrolujte, zda jsou všechny části e-cigarety dotaženy. Některé součásti se postupem času přirozeně opotřebovávají, ale pravidelnou údržbou lze prodloužit jejich životnost. 

Vedle clearomizéru, který i při správném používání vydrží v řádech týdnů, má omezenou životnost také baterie. Nezapomínejte, že e-cigarety nejsou nerozbitné. Alespoň částečně je můžete ochránit pomocí silikonových kroužků nebo pouzdra.

Zvyknout si na novou elektronickou cigaretu nebo nový clearomizér chvilku trvá. Může se stát, že i když je clearomizér/e-cigareta naprosto v pořádku, nemusí vám vůbec vyhovovat. Výběr je ale dnes už tak široký, že tu pravou si najde každý, je však potřeba si správně vybrat.

zpět na výpis
Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Doprava zdarma
Při nákupu nad 400 Kč

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Rychlé dodání
Do 3 dnů

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Věrnostní program
Dárky a nákupy za body

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce

Výhody pro registrované
Přednostní prodej a akce